Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

La parella desnonada que la Generalitat vol enviar a la presó diu que els Mossos els van causar pànic

El judici pels dos desnonats acabarà aquest dijous

Oriol Solé Altimira

Ha arrencat el judici a una parella del barri del Clot de Barcelona que va ser desnonada el 2011 i a tres persones que van intentar oposar-se al llançament. Verónica L. i Eliseo L. han declarat davant la jutge que van sentir pànic al veure que agents dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra entraven a casa pel balcó a través d'una escala per desnonar-los. El marit ha assegurat que un agent li va donar un cop de puny. Segons la dona, la comitiva judicial va donar cinc minuts a la família per recollir totes les coses de la llar on havien viscut durant 26 anys. Tot això mentre el seu fill petit era a la casa.

Tots dos s'exposen a 2 anys i tres mesos de presó per un presumpte delicte d'atemptat a l'autoritat dels Mossos d'Esquadra i una falta de lesions. És la pena que ha mantingut la Generalitat, que exerceix d'acusació particular, abans de començar la vista oral. La Fiscalia, per contra, rebaixa els fets a una falta contra l'ordre públic i la pena a 20 dies de multa. La parella i els altres tres acusats han estat els primers a declarar. Els seguiran agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra i altres testimonis.

El desnonament, ordenat pel titular del jutjat d'instrucció 37 de Barcelona, és dels més violents que es recorden a Barcelona. Agents d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra van dispersar la concentració davant del portal de Verónica i Eliseo i van entrar a casa a través d'un balcó del darrere, pujant per una escala que van plantar. Segons ha declarat el cap de l'operatiu dels Mossos, es va prendre aquesta decisió per insistència del propietari, que va demanar el desnonament perquè volia pujar a la parella el lloguer en acabar el seu contracte de renda antiga.

“Tenia el nen a casa perquè no sabia que vindrien a desnonar-nos. Vaig plorar. Ja no podia més”, ha explicat entre sanglots, Verónica L. La dona ha afirmat que no va poder agafar res de casa perquè els Mossos passejaven per la llar. “No pensava que em destrossarien les fotos”, ha relatat.

Un dels antiavalots que ha declarat ha contradit el relat de fets de la Generalitat, i ha assegurat que Verònica no va intentar impedir que els agents accedissin al seu habitatge a través de l'escala. “La vaig agafar i la vaig aguantar perquè queia”, ha dit l'agent, que ha donat compte de l'estat de nerviosisme de la dona en aquell moment. Un sergent sí que ha dit recordar que va veure a “una dona de color” moure l'escala policial. L'advocat de la Generalitat no ha preguntat als agents, cosa inusual.

Per la seva banda, Eliseu L., ha declarat que un agent antiavalots li va donar un cop de puny i que altres mossos el van posar contra la paret. “Em van pegar, em van posar manilles i em van portar a una habitació on em van tancar 25 minuts”, ha dit. “Jo no vaig pegar el mosso, va ser ell qui em va pegar”, ha al·legat. La versió dels Mossos és oposada: han assegurat que l'home va arribar a posar en vertical l'escala i que va agafar per l'armilla i va colpejar un agent. Els vídeos, fotografies i declaracions de testimonis que es mostraran demà han de permetre a la jutgessa veure qui té raó.

Així mateix, cap dels antiavalots ha dit recordar la presència del fill de la parella a la casa durant el desnonament. Pel que fa als altres tres acusats, un d'ells ha negat tota participació en els fets perquè el dia del desnonament, segons ha dit, no era a Barcelona. Els altres dos acusats han relatat una actuació policial desproporcionada contra les persones que intentaven aturar el desnonament.

“Van venir a pegar a sac, de mala hòstia i amb males formes”. Així ha definit l'actuació policial un dels acusats, un veí del barri de Clot que ha assegurat que va marxar del lloc dels fets quan li va demanar la policia. La Generalitat demana per a ell quatre anys de presó per un presumpte delicte d'atemptat contra l'autoritat i desordres públics. La Fiscalia rebaixa la pena a dos anys.

L'últim dels acusats, un jubilat per al qual la Generalitat demana quatre anys de presó, ha explicat que es va acostar al desnonament perquè va veure “molt merder” mentre tornava del parc amb la seva néta. “La policia va començar a pegar cops de puny, puntades de peu i de genoll”, ha declarat. En un vídeo que ha difós La Directa, s'observa com un agent dels antiavalots, incomplint tots els protocols, el colpeja al cap amb la porra.

La versió dels Mossos és diferent a la que es mostra al vídeo: han assegurat que el jubilat va empènyer i va colpejar un antiavalots, i que a causa de que l'agent va caure a terra el cop de porra inicialment dirigit a les cames es va desviar cap al cap. Aquest dijous el “judici a la solidaritat”, tal com l'han anomenat els acusats, quedarà vist per a sentència.

Etiquetas
stats