Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La pressió turística dispara el preu del lloguer a Barcelona fins al màxim històric

Els preus del lloguer a Barcelona han recuperat valors d'abans de la crisi

Yeray S. Iborra

El preu del metre quadrat de lloguer a Barcelona bat rècords. Segons un estudi d'Idealista, portal immobiliari nascut l'any 2000, el preu per metre quadrat a la capital catalana arriba als 16,1 euros. Es tracta del preu més alt assolit a la ciutat; l'anterior marca record era del quart trimestre del 2008 (15,1 euros), abans de la crisi immobiliària. La pujada del preu d'aquest segon trimestre de l'any (6,8% més que al primer) és conseqüència de la pressió turística que la capital catalana rep en dates estivals.

Les xifres alerten que, lluny del temor inicial del sector hoteler després de la moratòria hotelera de Colau, l'afluència turística a Barcelona no ha caigut. Al contrari. Segons el Gremi d'Hotels de Barcelona, la previsió d'ocupació per aquesta temporada estival (juny, juliol i agost) és de moment d'un 88%, mateixa xifra que l'any passat. Segons s'apunta des del Gremi d'Hotels però, amb les confirmacions d'última hora, les dades d'ocupació d'enguany poden créixer un parell de punts més, arribant a xifres “històriques”.

Els hotels no són l'únic agent del sector que confirma la tendència a l'alça del turisme a Barcelona. Les plataformes intermediadores que ofereixin pisos turístics sense llicència també presenten una alta xifra d'ocupació: Airbnb compta amb un 89% més d'hostes que l'any passat a aquestes alçades d'any. La campanya de l'Ajuntament de “tolerància zero” amb les empreses que ofereixen pisos il·legals, amb multes de fins a 600.000 euros per a les plataformes, no sembla haver-ne foragitat l'ús.

L’informe de l'Idealista, elaborat a partir de la base de dades d'habitatges que ofereix el mateix web, mostra una variació interanual d’un 22,45% a Barcelona, una dada que constata l'important pujada respecte l'any passat. El segon trimestre de 2015 el metre quadrat a la capital catalana tenia un preu mitjà de 13,2 euros, respecte als 16,1 euros que marca ara la mitjana. La dada del portal immobiliari contrasta amb les xifres de la Generalitat (Institut Català del Sòl), que també mostren una tendència a l'alça, però situen un preu a Barcelona més modest: 11,57 euros per metre quadrat.

Segons Idealista, en el seu conjunt, la província de Barcelona ha vist créixer els seus preus en els últims tres mesos un 7,1%. Fins als 13,5 euros per metre quadrat. L'increment és lleugerament inferior al que ha experimentat Catalunya, que ha crescut un 7,7%, situant en 13,5 euros el preu mitjà per metre quadrat de lloguer.

Gràcia, el districte que més s'encareix

Pel que fa als barris, la tendència també ha estat a l'alça. De fet, només el districte de Les Corts ha vist com els preus queien des del primer trimestre, un 0,9%. En aquest sentit, en tots els districtes els preus s'han incrementat: la major pujada en tres mesos l'ha registrat Sarrià Sant Gervasi (9,7%).

Pel que fa a la variació anual, Gràcia és el districte que experimenta una major pujada de preu, d'un 31%, respecte l'any passat per aquestes dates. Un any més, el preu més alt a la capital catalana el trobem a Ciutat Vella, amb 18,3 euros el metre quadrat. Per sobre dels 14 euros també estan l'Eixample (17,1 euros), Sarrià-Sant Gervasi (16,7 euros), Gràcia (16 euros) o Sant Martí (15,3 euros).

El segon carrer més car d'Espanya, a Barcelona

L'Avinguda Tibidabo de Barcelona és el segon carrer amb el preu més exclusiu d'Espanya, només superat pel carrer Alcalá a Marbella. Llogar un habitatge a l'Avinguda Tibidabo suposa, de mitjana, 18.363 euros al mes. 

Barcelona ciutat col·loca dos carrers més a la llista dels quinze carrers més cars, elaborada per un estudi també del portal Idealista. Es tracta del carrer de la Immaculada, a la Bonanova, dotzè lloc amb un preu de 10.500 euros; i l'avinguda d'Esplugues, a Pedralbes, 13è lloc a la llista amb 10.332 euros al mes de mitjana.

Etiquetas
stats