Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

La Fundación Catalunya Europa (FCE) es una fundación privada sin ánimo de lucro que tiene como objetivo hacer presente Catalunya en Europa y Europa en Cataluña a través del debate y la generación de conocimiento en economía, gobernanza, democracia, sociedad y cultura.

Llegir Catalunya Europa en català aquí.

Hauríem de comprar només aliments locals?

Sandra Steinbruck

En la seva funció com a defensora del medi ambient i del clima, la Unió Europea promou les anomenades Short Supply Food Chains. Integrades en la proposta de regulació europea dels programes de desenvolupament rural 2014-2020, es tracta de cadenes curtes de subministrament que prometen ajudar a limitar les emissions de diòxid de carboni (CO2), al reduir la distància que recorren els aliments.

Amb la consciència, cada cop major, de protegir el medi ambient, el moviment de comprar aliments locals ha anat guanyant pes a tot Europa, sent impulsat especialment per aquells consumidors europeus que busquen alternatives a una agricultura industrial que domina el mercat, i on el transport a llarga distància dels aliments genera més emissions de diòxid de carboni.

Ja que justament les emissions són un factor clau en el canvi climàtic, les Short Supply Food Chains semblen oferir una solució oportuna. Si els europeus només comprem aliments locals, per tant, ajudem automàticament al medi ambient ia la lluita contra el canvi climàtic?

Menys distància són menys emissions?

Des que el moviment d'aliments locals s'ha fet viral el concepte d'explicar la distància que recorren els aliments des de la granja al plat, generalment coneguda com “food miles”, ha arribat a dominar la discussió, particularment a l'Europa occidental.

Aquí, no només importem aliments d'altres continents. També dins de la mateixa Unió. Segons un informe de Amigos de la Tierra España, el país va importar el 2007 més de 29 milions de tones d'aliments dins i fora de la UE, el que va suposar l'emissió de gairebé 5 milions de tones de CO2.

Ja que el nostre menjar recorre Europa en vaixells, trens, camions i avions, sembla obvi que la reducció de les distàncies ajudaria a limitar les emissions de CO2, i el concepte de les “food miles” sembla convenient per descriure aquest sistema alimentari, extremadament complex . En efecte, al nivell més bàsic, menys quilòmetres de transport signifiquen menys emissions: un equip d'investigadors va trobar que el sistema de distribució d'aliments convencionals utilitza de 4 a 17 vegades més combustible i emet 5 a 17 vegades més CO2 que els sistemes locals i regionals.

Tanmateix, la promesa de limitar les emissions de CO2 en comprar aliments locals resulta menys prometedora del que sembla.

Múltiples factors en un assumpte bastant complicat

El problema principal és que el recorregut dels aliments no explica tota la història. Explicar la distància és una bona manera de saber quant han viatjat els aliments. Però no de conèixer l'impacte mediambiental.

Aquest impacte depèn de com es transporta el menjar, no només a quina distància. Per exemple, els trens són 10 vegades més eficients en el moviment de càrregues que els camions. Per tant, es podria menjar patates transportades en camions a partir de 100 quilòmetres de distància, o les patates enviades per tren des de mil quilòmetres, i les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades al seu transport serien més o menys les mateixes.

L'impacte ambiental dels aliments també depèn de com es conrea. En un estudi dut a terme per científics suecs es va trobar que era millor per als suecs, des del punt de vista dels gasos d'efecte hivernacle, que comprin tomàquets espanyols en comptes d'aquells produïts al país, perquè els primers van ser cultivats en camps oberts, mentre que els segons es van fer créixer en hivernacles escalfats amb fòssils combustibles.

En efecte, el transport des de la granja fins al supermercat representa de mitjana només un 4% de les emissions totals d'aliments. Per contra, la producció d'aquests és responsable del 83%. En altres paraules, el menjar que es produeix eficientment eficient fora d'Europa i que després és importada tindrà una petjada de carboni total més baixa que la que és produïda de manera ineficient a Europa, independentment dels gasos d'efecte hivernacle alliberats durant el transport.

Per tant, una visió més àmplia i completa de tots els avantatges i inconvenients del sistema alimentari requereix el seguiment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a través de totes les fases de la producció, del transport i el consum.

La qüestió del “què”

Un altre factor clau és el que mengem, ja que el processament d'alguns aliments requereix un nombre molt elevat de passos intermedis. Per tractar la carn vermella i productes lactis, per exemple, es necessita molta energia, es generen moltes emissions i cal cultivar grans per alimentar les vaques. Així, es produeixen més emissions que si els humans s'alimentessin directament dels grans.

A més, una gran part de les emissions associades amb la producció de carn i productes lactis pren la forma de metà i òxid nitrós, gasos d'efecte hivernacle que com a subproducte de la digestió dels animals són, respectivament, 23 i 296 vegades més potents que el diòxid de carboni.

Per tant, la reducció del recorregut dels aliments limitaria només una fracció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades amb el sistema alimentari, mentre que la substitució de la carn vermella i els productes lactis per aliments menys processats estalviaria una proporció considerable.

La situació no és desesperada

Malgrat tot, cal reconèixer que els aliments locals moltes vegades són diferents. En molts casos, els seus defensors mengen productes de temporada i menys aliments processats. Aquestes qualitats, juntament amb distàncies més curtes de la granja a la taula, contribuiran a reduir les emissions.

A més, els agricultors que comercialitzen allò produït a prop solen ser relativament petits en escala, i poden adoptar més fàcilment pràctiques beneficioses per al medi ambient, per tal de satisfer les demandes dels propis clients. Així mateix, els aliments locals freqüentment són orgànics, el que s'associa amb pràctiques poc intensives en emissió de diòxid de carboni.

No obstant, aquest enfocament de sentit comú presenta limitacions. En moltes àrees a Europa, el clima és tan poc favorable que el consum de productes de temporada no és una bona opció durant gran part de l'any. A més, algunes concentracions urbanes viuen en àrees que no són adequades per a determinats cultius de primera necessitat. Persones que viuen a les ciutats denses i amb poca agricultura voltant, com és el cas de Londres, tenen menys possibilitats de menjar aliments locals i han de buscar alternatives.

El clima en mans dels europeus

Ajuda el menjar local al medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic? No necessàriament.

No obstant, la promoció de les Short Supply Food Chains per part de la Unió Europea ha ajudat a augmentar la consciència de la necessitat de trobar alternatives del subministrament d'aliments per tal de reduir les emissions i protegir el clima. Tot i que els consumidors europeus hauríem de tenir en compte alguna cosa més que si els aliments es produeixen prop o lluny, som ara molt més conscients de l'impacte del que mengem sobre el medi ambient. Cada un de nosaltres podem prendre mesures i decisions a favor del clima. I, tot i que reduir les “food miles” no és la solució universal, l'economia dels aliments locals és actualment un bon punt de partida per aconseguir una alimentació més sostenible.

Sobre este blog

La Fundación Catalunya Europa (FCE) es una fundación privada sin ánimo de lucro que tiene como objetivo hacer presente Catalunya en Europa y Europa en Cataluña a través del debate y la generación de conocimiento en economía, gobernanza, democracia, sociedad y cultura.

Llegir Catalunya Europa en català aquí.

Etiquetas
stats