Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

La Fundación Catalunya Europa (FCE) es una fundación privada sin ánimo de lucro que tiene como objetivo hacer presente Catalunya en Europa y Europa en Cataluña a través del debate y la generación de conocimiento en economía, gobernanza, democracia, sociedad y cultura.

Llegir Catalunya Europa en català aquí.

La cooperació transfronterera a Catalunya, una política oblidada pel Govern

Javi Martín Uceda, geògraf

Aquest article ha estat publicat al blog Agenda Europea, de la Fundació Catalunya Europa.Agenda Europea

La cooperació transfronterera és un element fonamental en la construcció d’una Unió Europea realment unida. Sens dubte la “desaparició” de les fronteres entre els estats membres suposa un pas endavant en aquesta voluntat de treball conjunt entre els diferents territoris a banda i banda de la frontera. Els territoris fronterers, que durant anys havien estat culs de sac, són avui portes d’entrada, corredors que faciliten la connexió entre diferents territoris, i tenen avantatges –en relació a altres regions- que els fan d’especial interès.

La Unió Europea finança programes i projectes que treballen per millorar la cooperació entre els territoris transfronterers, i que ajuden a assolir els grans objectius establerts per les polítiques comunitàries. En el cas de Catalunya, com a regió transfronterera, forma part de diverses xarxes de cooperació territorial, entre les quals destaca la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), formada per les regions frontereres d’Espanya, França i Andorra.

La CTP, tal com s’autodefineix, “té com a principal objectiu contribuir al desenvolupament del massís pirinenc, assegurant la presa en compte de les apostes i la preservació de la riquesa. Per això, s’implica de manera important a favor de la cooperació transfronterera.” Els projectes i pressupostos d’aquesta comunitat van lligats als marcs pressupostaris de la Unió Europea, sota el programa Interreg V-A, integrat dins dels fons de cooperació regió i en específic per a la cooperació transfronterera. Recentment s’ha aprovat el nou marc financer per la CTP pel sexenni 2014-2020, dotat amb 189 milions d’euros procedents dels fons FEDER. Aquests fons han de servir per treballar en projectes comuns en àmbits com la gestió del medi ambient, la I+D, la mobilitat sostenible o la formació.

Catalunya, doncs, pot desenvolupar projectes interessants i molt importants per a comarques on la cooperació transfronterera és vital pel desenvolupament socioeconòmic, com l’Empordà, la Cerdanya, l’Urgell o l’Aran. Però també altres espais més allunyats de la frontera, ja que és el conjunt de Catalunya que forma part dels territoris reconeguts per la Unió Europea com espais elegibles com a beneficiaris de projectes finançats sota el paraigua de la CTP. Tot i així sembla que el govern de la Generalitat de Catalunya no té especial interès en participar de manera activa en aquestes iniciatives.

L’oblit per part del govern de les relacions transfrontereres ha fet frenar també altres iniciatives importants pel territori, com és l’aprovació de l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer. Un projecte nascut des del territori fa quasi una dècada, que va tenir el suport ferm d’anteriors governs, però que sembla que avui no és una prioritat. Reconeixent les dificultats per tirar endavant aquesta iniciativa per la necessitat d’intervenció per part dels governs centrals de França i Espanya, altres exemples passats fan pensar que amb més voluntat per part del govern català es podrien tirar endavant iniciatives com aquesta. El millor exemple és l’èxit que va suposar la construcció i posada en funcionament de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya, exemple de cooperació entre Catalunya i França.

Aquesta situació d’oblit actual per part dels responsables del Govern contrasta amb l’alta activitat -també important i necessària- pel que fa a les relacions internacionals de la Generalitat, que impulsa representants a l’exterior per explicar la situació de Catalunya al món i com a eina d’internacionalització de l’economia i la cultura. Sens dubte de gran rellevància. Però la cooperació transfronterera, a més d’impulsar les relacions internacionals i diplomàtiques, té un vessant territorial molt important. La cooperació entre els territoris de banda i banda de la frontera té un impacte positiu en el funcionament del territori. El treball conjunt i els projectes desenvolupats entre els agents dels dos estats garanteix un funcionament coherent, i ajuda a resoldre les dificultats que sorgeixen pels efectes que té la frontera. La millora de les comunicacions amb transports comuns que no s’acabin per on passa una línia de límit -o els intercanvis lingüístics i culturals-, la gestió dels espais naturals comuns i la lluita contra els riscos ambientals són alguns dels exemples on la cooperació és fonamental pel bon funcionament del territori.

La CTP és el principal organisme amb capacitat de gestionar una important quantitat de fons que ajudin a impulsar realment importants projectes pel territori. N’hi ha d’altres, però aquest organisme és el més important. Per tant, una implicació decidida per part del Govern de la Generalitat de Catalunya i dels agents locals és de gran importància per poder crear les estratègies que siguin més interessants pels diferents territoris.

La Generalitat hauria de recuperar el paper d’actor principal en el foment de les relacions transfrontereres. Una cooperació que, d’una banda, ajuda a desenvolupar projectes que són fonamentals pel territori i, de l’altra, pot ajudar a demostrar que Catalunya és una nació amb una clara vocació europea, que aposta per un futur en comú en una Europa més forta i sense fronteres, i que vol ser un actor decisiu en la seva construcció.

Sobre este blog

La Fundación Catalunya Europa (FCE) es una fundación privada sin ánimo de lucro que tiene como objetivo hacer presente Catalunya en Europa y Europa en Cataluña a través del debate y la generación de conocimiento en economía, gobernanza, democracia, sociedad y cultura.

Llegir Catalunya Europa en català aquí.

Etiquetas
stats