Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La compareixença de Mas a la 'comissió Pujol' posa a prova la relació entre CiU i ERC

Artur Mas compareix a la comissió d'investigació.

Siscu Baiges

Barcelona —

La compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, a la comissió d'investigació el Frau i la Evasió fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política ha creat una enorme expectació, ja sigui pel que pugui dir Mas sobre els assumptes de corrupció que afecten a CiU vinculats a les denúncies d'enriquiment de l'expresident Jordi Pujol i la seva família, com per les conseqüències per a l'estat de les relacions entre aquesta coalició i ERC, el partit que li dóna suport parlamentari.

Mas, primer president de la història de la Generalitat que desfilarà davant d'una comissió d'aquestes característiques, compareix després que ERC es negués en quatre ocasions a que se'l convoqués. ERC s'oposava a la seva compareixença argumentant que el president de la Generalitat havia de fer-ho en la Comissió d'Afers Institucionals a petició pròpia, però no va prendre cap iniciativa per fer-ho. Aquest fet, sumat a noves informacions segons les quals l'exsecretari general de CDC, Oriol Pujol, hauria demanat diners per facilitar entrevistes amb Artur Mas, va empènyer al partit d'Oriol Junqueras a demanar-li, per fi, que doni explicacions davant la comissió Pujol.

Oriol Amorós és el diputat que representa ERC a aquesta Comissió i és, en principi, l'encarregat d'interrogar al president. Alguns partits contemplen la possibilitat de canviar, avui, els seus portaveus a la Comissió per donar més relleu a la sessió. En tot cas, no sembla que el president d'ERC, Oriol Junqueras, substitueixi Amorós en l'interrogatori.

Es preveu una sessió llarga i intensa, de la qual es podrà deduir el rumb que prenguin les relacions entre CiU i ERC en els pròxims dies. CiU va encaixar molt malament que el partit de Junqueras facilités la compareixença de Mas. El mateix portaveu del Govern, Francesc Homs, va arribar a dir que aquesta decisió posava en perill la convocatòria avançada de les eleccions al Parlament, el proper 27 de setembre.

Segons han explicat a Efe fonts parlamentàries, el format de la compareixença de Mas ha estat acordat entre la Generalitat i la presidència de la comissió d'investigació del cas Pujol, que recau en David Fernández, de la CUP, ja que el reglament del Parlament regula les compareixences del president i dels membres del Govern de la Generalitat a les comissions normals, però no en les d'investigació.

D'acord amb el format acordat, segons les mateixes fonts, Mas farà una intervenció inicial d'aproximadament trenta minuts. Posteriorment els grups parlamentaris, de major a menor i tancant CiU, formularan les seves preguntes, a les quals el president català respondrà grup per grup de forma individual. Després, s'obrirà un segon torn perquè els grups puguin fer noves preguntes encara que, en aquesta ocasió, Mas respondrà de manera conjunta a tots els partits.

Etiquetas
stats