Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Dues mares d'Aturem el Parlament s'encadenen el dia que alguns condemnats haurien d'entrar a presó

Dues mares d'Aturem el Parlament encadenades a la Generalitat. (Foto: Aina Negrete)

Siscu Baiges

Barcelona —

Dues de les persones condemnades a tres anys de presó per haver participat a la manifestació ‘Aturem el Parlament’, el 15 de juny de 2011, haurien d’entrar a la presó avui ja que es compleix el termini de 10 dies per fer-ho des de que van rebre l’ordre judicial corresponent. Membres de ‘Familiars en defensa de les persones encausades del Parlament’ s’han encadenat aquest migdia a la plaça de Sant Jaume,amb dues pancartes en les quals es llegia “El govern de la Generalitat empresona els nostres fills i filles. No ens fareu callar!” i “A presó tres anys per protestar”. “Estic aquí per elles, per la meva filla”, ha dit una de les mares encadenades. La seva filla hauria d’entrar a presó avui, però no ha desvetllat encara si ho farà o no.

Aquest procés ha estat força rocambolesc. L'Audiència Nacional va exculpar els primers encausats, emparant-se en la llibertat d'expressió dels 2.500 participants en aquell acte, convocat per protestar contra les retallades que havia d'aprovar el Parlament de Catalunya aquell 15 de juny de 2011. Posteriorment, el Tribunal Suprem va canviar la sentència i va condemnar 8 dels assistents a tres anys de presó, acusats d'aixecar les mans davant de diputats, escridassar-los o, en un cas, pintar una creu en la gavardina de la diputada Montse Tura. 

Els mossos d’esquadra han permès que l’acte durés uns 30 minuts i després han tallat les cadenes amb què s’havien lligat dues mares de condemnades a dos fanals a l’accés del Palau de la Generalitat. Els mossos han anotat els números dels documents d’identitat d’aquestes mares i els han anunciat que les multaran. No han acceptat que d’altres persones també els facilitessin els seus números del DNI com a acte de solidaritat. I poc després els han tornat les cadenes.

El procés de comunicació de les ordres d’ingrés a presó és desigual. Així, mentre que a dues de les persones condemnades els complia el termini avui, a d’altres quatre no els compleix fins d’aquí a dos dies. N’hi ha dues, a més, que encara no han rebut la notificació. Els familiars dels condemnats presents a l’acte interpreten aquest tracte desigual com un afany d’intentar trencar l’actitud unitària de resposta que ha existit fins ara.

Els assistents a l’acte confien que la petició d’indult que han fet els vuit condemnats aturi el seu ingrés a presó, tot i que no hi ha hagut cap decisió judicial en aquest sentit, encara. A més, es lamentaven que TV3 havia suspès una participació seva al programa ‘Els Matins’, amb poques hores d’antelació, aquest mateix matí.

Etiquetas
stats