Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un músic denuncia agressions dels Mossos durant una batuda: “Vaig pensar que em moria”

El músic Sergi Boal denuncia que la policia el va agredir durant una de les batudes que Mossos i Guardia urbana van dur a terme en locals d'ambient de Barcelona en vigílies del dia de l'Orgull Gai. /EDU BAYER

Jordi Mumbrú

Barcelona —

La versió oficial dels Mossos d’Esquadra, penjada al web del departament d’Interior, és que “no es va produir cap tipus d’incidència”. Però ja hi ha una denúncia presentada als jutjats i n’hi ha una altra de camí. Els fets es remunten a la nit de dissabte a diumenge, quan els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van dur a terme fins a sis batudes en locals nocturns del Raval. Aquesta “operació de seguretat ciutadana” va acabar amb la detenció d’11 persones (per tinença de drogues i furts) i amb una tempesta de crítiques per la manera d’actuar dels agents. Moltes persones de les que no van ser detingudes perquè en cap moment no van infringir la llei es van sentir insultades, vulnerades, agredides i sobretot intimidades. catalunyaplural.cat ha parlat amb sis persones diferents que van viure les batudes des de tres dels sis locals on es van produir i totes coincideixen en que la policia “es va passar” i que la gent se sentia “intimidada”.

El cas més greu del tots els que han transcendit fins ara és el de Sergi Boal, un guitarrista i compositor amb dues carreres que estava prenent una cervesa al bar Robadors 23, un local musical, amb un amic. Dins l'establiment hi havia una quinzena de persones. Faltaven uns minuts per les tres de la matinada quan van entrar “vint Mossos d’Esquadra amb cascs, pistoles i porres”, explica Boal. Era una batuda. Boal, com altres testimonis, assegura que l’actitud dels agents era “molt violenta i xulesca” i que quan els clients del local preguntaven què estava passant només rebien una resposta: “Tu calla la boca”. Els encarregats de garantir la seguretat de les persones van tenir els clients tancats dins del bar, sense deixar-los sortir ni pràcticament moure’s.

Quan ja havien passat 30 minuts i ningú no entenia encara el perquè de tot plegat, una noia va demanar que la deixessin anar al lavabo. Els agents li van dir que no, però Boal va insistir i una policia va accedir a acompanyar-la al servei. El jove guitarrista era l’únic que parlava i es queixava d'entre tots els clients, i en un moment de nervis per la situació a què els estaven sotmetent, va dir: “Jo pago el vostre sou amb el meu treball, tinc dret a saber què està passant”. Ell creu que va ser aquesta frase la que va provocar les agressions que rebria posteriorment.

Al cap d’una hora d’estar retinguts dins el local, els agents van començar a deixar marxar els clients: tres noies del barri de Gràcia, dues turistes, una parella... I l'amic de Boal, a qui els agents van dedicar-li comentaris despectius com “maricón” mentre sortia, malgrat que Robadors 23 no és un bar d'ambient. Al final, va anar sortint tothom menys el jove músic.

Quiet rebent els cops

“Vaig pensar que em moria”, recorda. L’agent que tota l’estona li havia dit que callés, el que durant dues hores el va mirar malament per estar-se queixant, el va agafar pel coll, segons la denúncia que ja ha estat presentada, i li va dir: “Ara que estàs sol ja no parles, eh? Ets un covard, tots sou iguals, escòria!”. Un cop sol amb els agents, van començar a pegar-lo als peus, al cul i al cap i, segons la seva versió, esperaven que es defensés per poder-lo acusar de “resistència a l’autoritat”. Però no ho va fer. Es va quedar quiet rebent els cops dels agents dels Mossos d’Esquadra.

Han passat ja quatre nits però Boal encara no ha aconseguit dormir. Quan tanca els ulls només veu agents dels Mossos d’Esquadra que li volen pegar. Ha perdut dos quilos i quan camina pel carrer mira darrera seu. Vol que es conegui la història, per justícia, però les constants trucades dels periodistes també l’espanten. Té por que la bola es faci massa gran i que acabi patint represàlies dels agents a qui ell paga el sou perquè el protegeixin.

Els propietaris dels locals que van patir les batudes es reuneixen aquesta tarda per decidir si prenen accions legals contra el departament d’Interior.

Etiquetas
stats