Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El primer denunciat a Catalunya per la llei mordassa, un advocat de Drets Humans

Un agent dels mossos durant la concentració davant el CIE

Arturo Puente

El cos dels Mossos d'Esquadra ha interposat aquest dissabte la primera denúncia per un dels supòsits que inclou la nova llei de seguretat, coneguda com “llei mordassa”, el de desobediència a l'autoritat. El denunciat ha estat l'advocat de Drets Humans Andrés García Berrio. Els fets han succeït quan finalitzava la concentració per demanar el tancament del Centre d'Internament d'Estrangers, en la que ha participat García Berrio. Aquesta és la primera denúncia interposada en un context de mobilització social en virtut de la polèmica llei de la qual tenen constància les entitats de drets humans i antirepressives consultades.

Els fets han tingut lloc quan finalitzava la concentració que aquest dissabte s'ha fet al voltant del CIE de la zona franca per reclamar-ne el tancament, que ha tingut forma de judici popular. García Berrio, membre del Centre per a la Defensa de Drets Humans Iridia, participava com a mediador i com a membre del jurat popular. Quan acabava la concentració un dels assistents ha tingut una crisi d'epilèpsia i s'ha desmaiat, i l'advocat ha intervingut juntament amb companys del malalt per fer-se càrrec de la situació i avisar els serveis d'urgències.

Segons explica García Berrio, el caporal de la policia autonòmica que hi havia desplegada a la zona ha arribat fins al lloc on estaven atenent el convalescent i els ha ordenat que se n'anessin. L'advocat s'hi ha negat, i l'agent, segons el mateix relat del denunciat, li ha etzibat: “Què vas, de llest? Doncs dóna'm el DNI que et vaig a denunciar per desobediència a l'autoritat per la llei de seguretat”. Entenent que l'agent s'estava sobrepassant en l'exercici de les seves funcions, l'advocat ha respost que s'identificaria quan acabés d'atendre la persona i s'ha mostrat disconforme amb el tracte que estava rebent. En aquest moment, l'agent ha amenaçat amb emmanillar-lo.

Poc després ha arribat un segon caporal de la policia autonòmica, al qual García Berrio ha explicat la situació, deixant constància que li semblava “intolerable” com havia manejat l'altre mosso una situació en la que hi havia una persona sense consciència al terra esperant ser atès per l'ambulància. Després d'identificar-se, a l'advocat li han notificat verbalment la denúncia contra ell per negar-se a complir l'ordre de la policia.

Abans de la concentració en la que participava com a mediador, l'advocat havia demanat a uns agents de l'operatiu efectuat per l'Àrea Regional de Recursos Operatius dels Mossos que ocultessin les armes que portaven, del tipus subfusell, en considerar que no era adequat mostrar-les en una concentració pacífica on participaven centenars de persones.

Des del Centre per a la Defensa de Drets Humans Iridia, del qual Andrés García Berrio és membre, asseguren que aquest mateix dilluns interposaran una queixa davant del departament d'Interior de la Generalitat i anuncien que recorreran la denúncia tantes vegades com calgui.

Es dóna la circumstància que a l'annex de la declaració d'inici del procés constituent, aprovada pel Parlament el 9 de novembre passat, un dels punts versava sobre la llei de seguretat, recordant que la llei havia estat impugnada per la Generalitat davant el Tribunal Constitucional i considerant-la contrària als Drets Humans. “En coherència amb aquest recurs, el futur Govern vetllarà en la seva actuació en matèria de seguretat ciutadana per la plena vigència i, respecte dels drets fonamentals esmentats”, assegurava la declaració aprovada.

Etiquetas
stats