Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Entendre el llibre com a peça d'art

Foto: Arts Libris

Oriol Puig

Rocío Santa Cruz, responsable de Raiña Lupa i encarregada d'organitzar Arts Libris, sovint recorda la incertesa que va sentir quan, fa uns anys, amb la proliferació dels formats electrònics, molts vaticinaren la mort del llibre de paper. Sembla, però, que de moment els llibres electrònics i els tradicionals conviuen plàcidament; encara són molts que sentim un plaer irreemplaçable en el fet de passar pàgines. “Després de tot, he arribat a la conclusió que el llibre -assegura- és màgic, un invent difícil de superar, és com la roda, que malgrat totes les millores que s'hi puguin fer i els avenços tecnològics, continua sent rodona”. Per Santa Cruz, els llibres del futur seran els llibres d'artistes; i és que “existeix un apogeu del format llibre; molts artistes contemporanis l'utilitzen com a suport per mostrar les seves obres, com a targeta de presentació, o bé com a complement a exposicions, els anomenats fotollibres, més enllà dels catàlegs tradicionals”, explica.

Amb aquesta declaració d'intencions, coincidint amb el Dia Internacional del llibre i la festivitat de Sant Jordi, una data especialment celebrada per a tots els amants dels llibres, torna Arts Libris i totes les possibles formes editables del segle XXI, compaginant els formats digitals amb els més tradicionals. Consolidant la internacionalització de les xarxes editorials relacionades amb l'art i la cultura contemporània, la fira es reforça comptant amb el coneixement i l'experiència d'un qualificat equip assessor format per l'historiador i comissari especialitzat en fotollibres, Horacio Fernández i pels especialistes en llibre d'artista Moritz Küng i Mela Dávila-Freire.

Arts Libris amplia el seu programa d'activitats consolidant-se com a prestigiosa plataforma de producció, difusió i intercanvi editorial; l'objectiu de Rocío Santa Cruz és “enriquir el programa cultural” de la fira perquè tingui més al·licients per als expositors, com la fira de Nova York. L'edició actual arrenca amb una novetat: la creació de la sèrie AL, projecte editorial compromès amb la realització anual d'un llibre d'artista, amb un tiratge de 500 còpies i la col·laboració del prestigiós editor i distribuïdor internacional Walther König. L'artista mexicà Iñaki Bonillas ha estat l'autor convidat per dur a terme el número 0 d'aquesta sèrie.

La presència de més de 70 expositors nacionals i internacionals es veurà reforçada per la programació expositiva que pivota sobre dues mostres: This is the cover of the book, exposició col·lectiva amb mig centenar de llibres d'artista, fotollibres i llibres de referència, comissariada per Mela Dávila-Freire i Moritz Küng i Unseen Jessica Lange, centrada en el descobriment a Barcelona del treball fotogràfic de l'actriu nord-americana amb 120 fotografies, algunes de les quals són inèdites. 

En paral·lel al programa expositiu desplega un extens programa d'activitats en el qual destaquen la celebració de la segona edició del Simposi Internacional sobre Edició i Col·leccionisme; dividit en tres taules rodones, els principals professionals del sector debatran sobre les problemàtiques i perspectives de futur del llibre d'artista i el fotollibre. Aquesta activitat es veurà ampliada gràcies a la incorporació d'una altra novetat: la creació del Speakers' Corner, espai dinàmic per la discussió, difusió i intercanvi dels editors participants mitjançant la coordinació d'una programació continuada de presentacions de projectes, xerrades i diàlegs. Un any més, s'atorgarà el Premi Arts Libris-Fundació Banc de Sabadell.

Aquesta programació permetrà assolir l'objectiu d'Arts Libris de concentrar, durant quatre dies en un mateix espai, als professionals europeus més rellevants del sector: editors, llibreters i galeristes de prestigi i projecció internacional que conviuran amb col·leccionistes i amants del llibre d'artista.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats