Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Històries íntimes i personals, confessions en Primera Persona

C:\fakepath\adaptive-images.jpeg

Oriol Puig

Sis anys de vida han fet del Primera Persona una cita ineludible de l'agenda cultural barcelonina mantenint els mateixos principis fundacionals: mostrar històries íntimes i personals –en forma de monòlegs, concerts, lectures i espectacles–, que han estat ideats en exclusiva per al festival, amb la font d'una matèria primera privilegiada. En aquests sis anys d'anècdotes, propostes i sorpreses, les línies mestres no només s'han corroborat, sinó que han crescut a mida que ha crescut també el públic, cada vegada més expectant, exigent i nombrós, tal com demostra el ritme d’entrades per les sessions de divendres i dissabte. La fórmula del Primera Persona és la mateixa que en les anteriors edicions. Dues jornades, dues sessions. Els seus directors, Kiko Amat i Miqui Otero, demanem propostes úniques a grans noms, detecten noves veus amb moltes coses a dir i mostren l’aproximació en primera persona a la música i la literatura actuals.

Per inaugurar la sisena edició del festival, divendres 12, a les 19 hores, Kate Bolick, autora de l’assaig Solterona. La construcción de una vida propia (Malpaso Ediciones, 2016) –un llibre que explora en primera persona les qüestions considerades clau de la realització femenina per part de la societat patriarcal–, conversarà amb Anna Gabriel, educadora social, professora de dret i la cara més visible de la CUP al Parlament català. Seria francament difícil trobar algú millor que Gabriel, fan acèrrima del llibre de Bolick, per a aquesta entrevista, no només per la seva eloqüència feminista, sinó també perquè ha viscut com sectors masclistes s’alteren sospitosament davant les seves reflexions sobre la copa menstrual o la criança col·lectiva. Colin Barrett, autor de Glanbeigh (Sajalín Editores, 2016), un colpidor recull de relats, tan durs com bells, situats en un poblet semificcional irlandès, pujarà a l’escenari de Primera Persona per parlar de la biografia d’un lloc deixat de la mà de Déu. Finalment, per tancar la jornada de divendres, el festival reunirà alguns dels protagonistes del Bacalao, l’explosió cultural que va significar l’eclosió de la música de ball a València després de la mort de Franco. Passaran pel CCCB alguns dels protagonistes d'aquella etapa: Jorge Albi, Chimo Bayo, Nando Dixkontrol i Carlos Simó, en una conversa moderada per Luis Costa.

Ana Curra, que han anomenat “la reina espanyola del punk” i la cara més radical i complexa de la mal anomenada “Movida madrileña” dels vuitanta, obrirà, a les 22 hores, la segona sessió de divendres. Part essencial d’Alaska y Los Pegamoides i també de Parálisis Permanente, Curra conversarà de la seva trajectòria amb el crític musical Joan Pons, guionista de programes televisius de música com Sputnik o Cachitos de hierro y cromo. Els seguiran Nigel Planer i Alexei Sayle, dos dels actors de la subversiva i divertidíssima sèrie còmica de la BBC dels vuitanta Els joves (The Young Ones). Mentre que a la resta del món va passar gairebé desapercebuda, aquesta sitcom sobre quatre estudiants violents i incapaços va tenir un impacte colossal al Regne Unit i a Catalunya. Primera Persona presenta dos dels membres clau d’Els joves, Neil “el hippie” i Alexei Sayle en el paper de la família Balowski al complet, junts per primera vegada al nostre país per recordar el millor de la mítica sèrie i analitzar-ne l’insòlit èxit en aquestes terres. Per acabar, Julián Hernández, fundador i líder de Siniestro Total i una de les ments més imaginatives i poca-soltes de la història del rock and roll espanyol, puja a l’escenari amb el seu fill Esteban Hernández, amb qui es va retrobar quan aquest ja era adolescent. Junts protagonitzarant una jam session casolana i improvisada per tocar clàssics favorits i temes de la famosa banda, i compten amb la col·laboració de Rafael Tapounet, que combina sense despentinar-se la seva faceta com a periodista a El Periódico amb la de músic a Los Carradines.

El combo Isa Calderón + Lucía Lijtmaer obrirà dissabte la segona jornada del festival. Calderón s’ha popularitzat, i també viralitzat, gràcies als seus vídeos com Isa ve pelis o, més recentment, les seves Reviews Fuertecitas. En elles, revela el masclisme latent en el món del cinema, fixant-se de manera audaç en els films d’actualitat per analitzar-los posteriorment de forma irreverent i antiacadèmica. L’acompanyarà a l’escenari Lucía Lijtmaer, una de les articulistes més lúcides i fresques de la premsa espanyola, amb una visió pop però polititzada, i que ara presenta un nou llibre: Yo también soy una chica lista. Continuarà la sessió amb Jon Savage, eminència en temes com el punk britànic gràcies a la bíblia absoluta d’aquest fenomen, publicada el 1991 amb el títol England’s Dreaming. The Sex Pistols and Punk Rock, i rescatada a Espanya per Reservoir Books / Penguin Random House (England's Dreaming Los Sex Pistols y el Punk Rock, 2016). Savage també va saber analitzar de manera audaç i innovadora la idea d’adolescència buscant-ne les arrels en fenòmens previs a la Segona Guerra Mundial i a la invenció del rock and roll a Teenage. The Creation of Youth Culture (2008). Alison Statton & Spike i Stuart Moxham són tres músics gal·lesos que han canviat les regles del pop. El trio que va formar Statton amb els germans Moxham (Stuart i Philip) el 1978, Young Marble Giants, va donar expressió a l’adjectiu “minimalista”: el post-punk mai no havia sonat tan auster, esquelètic i poc agressiu. Després de la seva dissolució, cadascun va continuar amb formacions paral·leles i, tot i que les bandes que els van agrupar estan oficialment dissoltes, Primera Persona ha aconseguit arrencar-los de les seves ocupacions quotidianes i vèncer la seva modèstia i timidesa escènica per a una xerrada-concert que es preveu històrica.

El músic Joe Pernice, amb dues bandes fonamentals a l’esquena com Scud Mountain i Pernice Brothers, arribarà a l’escenari de Primera Persona per tocar diverses composicions de la seva carrera i parlar de la seva novel·la, It Feels So Good When I Sleep, que ha publicat Blackie Books en castellà (Esta canción me recuerda a mí, 2017). Ara bé, si un personatge de còmic espanyol ha marcat una generació aquest ha estat Makoki, l’antisocial esbojarrat que van crear Miguel Gallardo i Juan Mediavilla el 1977 i que es va passejar durant cinc anys vertiginosos per diverses publicacions crucials de la contracultura pàtria (Disco Exprés, Star o El Víbora). Gallardo i Mediavilla vénen al festival per explicar-ho tot sobre Makoki, la seva creació més punk. Per últim, el trio de heavy-pop de Barcelona Las Ruinas –format pel peruà Eduardo Chirinos, el veneçolà Jaime Bertrán i el barceloní Toni López– posaran el final festiu a Primera Persona 2017. Les seves lletres sobre amor, urbanisme, ciència-ficció distòpica, misèria i ruïnes (emocionals i monetàries) són l’equivalent de la Barcelona dels 2000 d’anteriors cronistes com Gato Pérez. Las Ruinas es van proposar ja fa molt de temps gravar un disc per any i ho estan aconseguint. En definitiva, confessions, totes, en Primera Persona i, segons com, des de la utopía.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats