Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Radicalitat literària i exigència política

Literal tindrà lloc a l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona

Oriol Puig

Barcelona —

La mercanitlització del sector editorial s’ha anat configurant en grans grups empresarials que pretenen dominar el mercat de l’edició de llibres. La seva activitat va orientada i condicionada als interessos econòmics, les grans apostes literàries acostumen a respondre a criteris empresarials i s'allunyen de l’anàlisi social i crític.

La presència en els darrers anys de noves editorials ha sacsejat el panorama literari. Les grans empreses editorials conviuen amb interessants i noves iniciatives que no només han renovat el sector sinó també exerceixen d'espai d'anàlisi i pensament lliure. Paral·lelament, en ple debat sobre els hàbits de lectura, s’han anat consolidant petites llibreries alternatives com a contrapunt a la proliferació de grans cadenes. Arguments de pes perquè aquest nou paradigma trobi aixopluc amb la celebració d’una fira pròpia.

Literal, la fira de llibres i idees radicals, que tindrà lloc a l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, els propers 29, 30 i 31 de maig. Una fira de llibres i idees on s’ajuntaran editorials, llibreries, autores i autors, lectores i lectors per compartir, discutir i sommiar, sobre el món en què vivim i com transformar-lo. Miguel Martín, de Virus editorial, fa una defensa que “el llibre polític és alguna cosa diferent a aquell que arriba a un nínxol de mercat progresista o radical, és una eina d’una comunitat de lluita, eina de l’acció col·lectiva”.

Els impulsors d’aquesta iniciativa han estat les editorials Tigre de Paper, Pol·len, Bellaterra, Icària i Virus editorial. Destaquen que la fira no serà un espai autoreferencial sino que pretén arribar al públic general, i per això s’han dissenyat activitats adreçades al públic en general. Mònica Bertran, d’Icaria editorial, recorda que Literal pretén “conèixer més lectors crítics i autors”. El món editorial és “més que un negoci” i iniciatives com Literal pretenen transcendir això.

Literal, a banda d’una fira amb estands on fullejar i comprar les novetats editorials, també acollirà un festival literari amb cinc conferències que abordaran temes candents com música i literatura, filosofia i gènere, els nous periodismes, economia crítica i cultura lliure.

La mostra també tindrà un espai de premsa on tretze mitjans de comunicació podran difondre els seus projectes. Està previst que es realitzin fins a 40 actes amb autors i editors i tot plegat es complementarà amb actuacions musicals i amb degustacions gastronòmiques.

Catalunya Plural forma part dels mitjans de comunicació que impulsen Literal, juntament amb La Directa, Diagonal, La Marea, L'accent, Pikara Magazine, Viento Sur, Alternativas Económicas, Mongolia, Crític, Ràdio Terra, La Llamborda i L'AlternativaTV.

Aquests són alguns dels actes que podreu trobar a Literal, fira de llibres i idees radicals:

FESTIVAL LITERARI

Sala de conferències

Divendres 29

19:30h - La memòria combatent

Jann-Marc Rouillan / Rolando D’Alessandro

La memòria col·lectiva com a arma de reivindicació dels canvis presents i de les lluites actuals des del fons del maig del 68, les vagues salvatges i insurreccions dels 70, fins a les revoltes d’avui. Dos escenaris i dues trajectòries, combat i vida, exili i presó, supervivència i revolució. De la mà dels protagonistes seguirem el fil roig de la història el que ens marca el passat i ens fa mirar cap al futur.

Dissabte 30

13:00h - Periodisme crític, l'alternativa als Mass Media?

Gemma Garcia Fábrega / Roger Pala

Presentació a càrrec de Pere Rusiñol

Des de fa anys que el periodisme està mutant, un periodisme que ja no depén dels grans grups sino que es consolida en la premsa d’investigació i en no ser submís al poder.

18.30h - El pensament crític avui dia

Atilio Borón

Un dels intel·lectuals més important d’Amèrica Llatina ens parlarà de la vigència del pensament crític i del marxisme per poder transformar la realitat.

19.30h - L'esquerra i l'imperialisme. Quina posisció prenem?

Michel Collon / Marc Almodóvar

Presentació a càrrec de Nazanin Armanian

Debat entre postures encreuades, quin és el posicionament de l’esquerra europea i mundial davant els conflictes que assolen a mig món?

Diumenge 31

11h - La ciutat com a camp de batalla

Stefanno Portelli / Josefa Mansilla

Presentació a càrrec de Manuel Delgado

La ciutat és i ha estat un camp de batalla, nous moviments plantegen aquest problema, estaran a l’alçada del conflicte o serviran de nou al poder?

12.30h - El món editorial i la cultura lliure. Reptes i problemàtiques

Emmanuel Rodriguez / Mar Carrera

Presentació a càrrec de Iñaki Vazquez

Què és la cultura lliure i com s’exerceix des del món editorial? És possible una edició plenament lliure?

Sala d'entrevistes

Més de 30 debats, presentacions de llibres, tertulies, etc… dinamitzades pel millor periodisme crític en l’actualitat. Entrevistes, taules rodones i presentacions de llibres de les més de 30 editorials.

MERCAT DEL LLIBRE

Les idees radicals aniran acompanyades dels seus millors recipients, els llibres, i de les editorials i autors responsables d’aquesta explosió d’idees. El contacte entre lectors i editors, sense intermediaris, el fet de poder parlar cara a cara i presentar els dubtes, conèixer les persones i qui treballa darrere de cada projecte editorial serà una de les millors experiències de les que es podran gaudir a Literal. Més de 30 editorials exposaran els seus llibres i on els i les lectores tindran cara a cara als editors dels llibres, autors signant, etc…

BANDA SONORA

La fira anirà acompanyada d’una banda sonora amb músics emergents i consolidats dels segells discogràfics més frescos de l’ambient cultural i contracultural de Barcelona. Una banda sonora continuada de música negra a càrrec del segell Say it Loud Records a part d’espectacles musicals específics de qualitat.

Divendres 29

21.30h

Homless / Lucia Socam

Dissabte 30

A partir de les 11.30h i durant tot el dia

Rebelmadiaq Sound / Mr Love Daddy / The Neighbours / Tonia Richardson ant the sound messengers

Diumenge 31

A partir de les 11.30

Harry Calahan / The Black Snakes

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats