Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

SonarPLANTA viatja als sons de la terra

C:\fakepath\IMG_0098.JPG

Oriol Puig

La relació de Sónar i la Fundació Sorigué va començar el 2004 amb la intenció de promoure i celebrar la investigació i l'experimentació dels llenguatges creatius entorn de la tecnologia i l'art new media. SonarPLANTA convida cada any a artistes de reconeguda trajectòria a presentar un nou projecte de New Media Art de gran format que serà estrenat durant els tres dies del Festival Sónar a Barcelona. Els artistes seleccionats prenen com a punt de partida i inspiració PLANTA, el projecte cultural impulsat per la Fundació Sorigué. Aquest any, els encarregats del projecte són el duo d'artistes britànics Semiconductor, Ruth Jarman i Joe Gerhardt, que en les seves obres utilitzen metodologies científiques i dades extretes de l'entorn natural per crear peces que representin aquestes dades d'una manera tangible i estètica. So, imatge i experiència van de la mà per documentar de manera creativa els fenòmens del món que ens envolta, ja siguin naturals o aquells afectats per l'activitat humana.

Earthworks, la instal·lació que es podrà veure a SonarPLANTA els dies 16, 17, 18 de juny, en paraules de Semiconductor és “una experiència que parla dels fenòmens de la formació del paisatge, utilitzant els llenguatges propis de la ciència per estudiar aquests fenòmens; usant dades sismològiques per controlar els geomodels, una tècnica utilitzada pels geòlegs per estudiar la formació de la terra”. Amb la instal·lació no només volen jugar amb la idea que els moviments sísmics han donat forma al paisatge que ens envolta, sinó també amb el fet que, sent fenòmens que han tingut lloc més enllà de l'existència humana, només es poden experimentar a través de la mediació científica de la natura. “Volem fer un treball que sigui una celebració de la ciència moderna, una sublimació de la tecnologia a partir de la creació d'una animació rica i exuberant. Però al mateix temps volem que l'espectador consideri el problema que suposa experimentar la naturalesa únicament a través de l'observació científica i tecnològica de la mateixa”.

Earthworks projecta gràfics animats d'alta definició que representen el moviment dels estrats de la terra fins al més mínim detall: capes que es fonen i separen en un moviment constant, impulsat per dades sismogràfiques extretes de fenòmens com terratrèmols, volcans i glaceres, i convertits pel duo d'artistes britànics en un flux de so envolvent. Aquestes dades sísmiques han estat obtinguts de l'arxiu públic IRIS (Incorporated Research Institution for Seismology) i també de l'entorn de PLANTA -el complex industrial del grup empresarial Sorigué a Balaguer (Lleida)- amb l'ajuda d'experts en geotecnología de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona. D'aquesta manera, l'obra incorpora també una sèrie de dades molt vives i recents que tenen a veure directament amb la nova era del antropocè. Amb anterioritat, Semiconductor han realitzat residències a centres d'investigació científica com la NASA, el CERN i el Museu d'Història Natural de l'Institut Smithsonian de Washington.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats