Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

Vuit dies de marxa per començar el curs educatiu amb forces renovades

Manifestació durant la vaga educativa del passat mes de maig / CARMEN SECANELLA

João França

Barcelona —

“Quan hi ha 3.000 interins i interines que es van quedar a l'atur el curs passat i centres que tanquen, no ens podem permetre fer vacances com si res. Cal defensar l'educació pública i hem de començar el curs amb força”, diu un d'aquests interins que s'han quedat sense feina. És per començar un curs que anuncien mogut que l'Assemblea Groga es torna a posar en marxa aquest dissabte. Literalment.

Una marxa en defensa de l'educació pública que aglutina tots els nivells educatius, des de la bressol fins a la universitat, sortirà el dissabte de Ribes de Freser (Ripollès), on hi té una casa la consellera d'Ensenyament Irene Rigau. Durant vuit dies recorrerà el territori per arribar a Barcelona el dia 31 d'agost.

Durant la marxa, el dia 30, els interins sabran si tindran una plaça el curs vinent o hauran d'esperar poder beneficiar-se d'una substitució. En qualsevol cas, des de l'Assemblea Groga remarquen que fins i tot els afortunats que tinguin plaça es veuran afectats per les retallades i només cobraran el 87% de la jornada, perquè des del curs passat els interins només cobran les hores lectives, però no les que dediquen fora de l'aula.

En el manifest, l'Assemblea denuncia “la creixent i implacable precarització, mercantilització i privatització de l’educació pública, i conseqüentment, la desintegració del sistema educatiu públic”. Es tracta d'un procés que, segons diuen, “ens condemna a la ruptura social, segrega a la població, la classifica determinant uns límits que exclouen a les classes treballadores, és a dir, a la majoria de la societat.”

Els organitzadors asseguren que la resposta a la convocatòria ja ha superat les seves expectatives. Més de 400 entitats i individus s'han sumat al manifest i més de 200 persones s'han inscrit per participar en algun dels trams de la Marxa. A més, esperen que a última hora s'hi sumi més gent. Al manifest fan una crida “a la comunitat educativa des de bressol fins a universitats i a tot el conjunt de la societat per assumir les responsabilitats que ens pertoquen, per organitzar-nos i per caminar juntes cap a l’educació que volem”.

Una iniciativa de tots els nivells educatius

“Hem d'anar tots junts, perquè lluitem per una mateixa cosa, ja que el cap i a la fi els que estan a la bressol acabaran a la universitat”, reflexiona Albert Solaní, estudiant de filologia catalana a la UB. Aquest estudiant, que el dissabte anirà cap a Ribes de Freser per afegir-se a la marxa, explica que cada cop li resulta més difícil pagar la matrícula amb els continus augments de preus dels darrers anys. Des que es va implantar el pla Bolonya l'any 2008, un curs dels seus estudis s'ha encarit un 90,7%.

Isabel Román, de l'AMPA de l'escola Els Aigüerols, de Santa Perpètua de Mogoda, també remarca la importància de la coordinació dels diversos sectors en la mobilització: “Afecta tant a les escoles bressol, que com a conseqüències de les retallades han pujat molt els preus, i hi ha famílies que ja no ho poden pagar, com a les universitats, que amb l'augment dels preus sembla que haurem de fer com a les pel·lícules americanes i obrir una llibreta als nens quan neixen per pagar-los la carrera”, diu.

Ambient familiar

Román anirà acompanyada d'altres 14 pares i mares de la seva escola. Els Aigüerols porta des de la seva obertura, ara fa quatre anys, en un edifici provisional i les famílies lluiten per aconseguir que es construeixi l'escola. “Veiem que constantment s'estan destinant fons públics a coses que no són tan prioritàries com l'educació dels nostres infants, que són el futur del país”, lamenta. Se sumen a la Marxa amb aquesta reivindicació, però també d'altres més globals: “Reivindiquem l'edifici de l'escola, però també ens manifestem contra les retallades, contra l'augment de les ràtios i contra el poder que pot adquirir un director per decidir a dit el seu equip”, diu.

Aquesta mare treballa de dilluns a divendres però participarà a la Marxa els caps de setmana. No hi portarà els seus fills, de 3 i 5 anys, perquè, explica, troba que són massa petits per les jornades, però afegeix que hi ha pares que sí que portaran els infants i que els seus “van a totes les mobilitzacions, els portem i els expliquem que estem lluitant pels seus drets”.

Cohesionar el territori

Des de l'Assemblea Groga expliquen que amb la Marxa pretenen reforçar la coordinació territorial alhora que potenciar les lluites locals. “Ens permetrà anar escampant el discurs pel territori i preparant el proper curs de lluita”, remarca Albert Solaní. Durant els vuit dies passarà per municipis amb presència de lluites en defensa de l'educació pública i nuclis locals de l'Assemblea Groga o d'altres col·lectius que estan d'acord amb les raons de la Marxa s'encarregaran de l'acollida dels caminants. El camí estarà plagat de xerrades, taules rodones, assemblees, activitats infantils i concerts.

Podeu consultar el programa complet aquí i inscriure-us en aquest enllaç.aquíaquest enllaç

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats