Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Comença el compte enrere per aconseguir 7.000 donacions de sang en vuit dies

Se celebra la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya

Caralp Mariné

La Sònia acaba de donar sang i mentre espera per recuperar-se del tot, enceta una de les galetes que li ofereix un voluntari. A dins porta un missatge: “si ets donant mereixes un cor gegant. Necessito sang sovint i gràcies als donants la tinc”. Són les paraules d’una persona malalta que necessita transfusions.

Aquest divendres ha inaugurat a Plaça Catalunya la Marató 2.0 de Donants de Sang de Catalunya que clourà el pròxim 22 de gener. Durant aquests vuit dies el Banc de Sang i Teixits espera aconseguir 7.000 donacions per poder fer front a les necessitats dels dies vinents. La Marató s’organitza cada any en aquesta època, ja que, com explica el director assistencial del Banc de Sang, Lluís Puig, el desembre i degut a les festes, baixen molt les donacions. “7.000 donacions són el nombre que ens calen per millorar les existències que tenim i poder assegurar que en les pròximes setmanes podrem subministrar sang a tots els malalts a qui els faci falta”, ha explicat a Catalunya Plural.

La Sònia és una donant assídua, explica a aquest diari que sempre que pot, és a dir, tres vegades a l’any –el que està permès per a les dones– dóna sang. Ho fa perquè pensa que és necessari i molt import. Igual que ella, l’Emma aquest divendres també s’ha apropat a la plaça Catalunya, on ha inaugurat la Marató i on hi ha un dels punts de donació que estarà operatiu fins al dissabte. També és donant des de fa molts anys i explica que hi participa perquè pensa que és “una obligació”. “Tothom té alguna persona que ha estat o està malalt i que pot necessitar sang, penso també amb els nens hospitalitzats que en necessiten”, diu.

El fill de l’Emma acaba de celebrar els 18 anys i ella se sent orgullosa perquè per primer cop podrà participar en la Marató. “Hem de conscienciar als nostres fills i donar-los exemple”, declara.

A tots aquells que participen en la Marató se’ls ofereix una galeta que a dins porta un missatge d’alguna persona que ha necessitat sang o que té un familiar que en requereix. “Necessito tres bosses de sang cada tres setmanes. Em faria molt feliç un dia poder ser donant com tu. Laura”, diu en un dels missatges. Un altre: “Potser en uns dies oblides la teva donació. Jo la recordaré sempre. Gent com tu va salvar la vida del meu pare. Joan”.  

En qualsevol moment algun ciutadà pot necessitar una transfusió. Es calcula que una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats de la sang al llarg de la seva vida. A Catalunya cada dia fan falta al voltant de mil donacions per poder fer front a les necessitats. Per això, explica Puig, és molt important que la gent s’animi a participar en la Marató. A més de a la Plaça Catalunya els punts habituals de donació de sang dels hospitals estaran habilitats per poder participar a la Marató durant aquests dies. “L’efecte beneficiós de donar sang és extraordinari perquè permet que un malalt visqui i això ha de ser un motiu de satisfacció pels donants”, ha dit Puig.

El destí de la sang

La sang que s’extrau dels donants pot anar a salvar la vida de diferents persones. Pot ajudar a tractar persones amb càncers o leucèmia. També s’utilitza per a les intervencions quirúrgiques com els trasplantaments o els accidents, aquest tipus de casos consumeixen gairebé el 40% de les donacions. Altres vegades és útil per problemes relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com per exemple, les hemorràgies post par, que suposen un 3% del consum.

També pot ser molt útil pels nens que pateixen diversos tipus de malalties, algunes relacionades amb la destrucció dels globus vermells. També és necessària per a persones que tenen altres malalties com la talassèmia, una mutació genètica que afecta el 5% de la població.

Puig assegura que quan s’explica als ciutadans els beneficis de donar sang aquests s’animen a ser solidaris. Per això recorda que durant aquests dies a més de poder acudir als hospitals es realitzaran una vuitantena de campanyes de donació per tot el territori català.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats