Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Els hospitals catalans comencen l'estiu en peu de guerra

Protesta dels treballadors de l'Hospital de Bellvitge, el mes de maig passat / Foto: @_cafeambllet

Benoît Cros

Els fronts oberts en la sanitat pública catalana es multipliquen en aquest inici d'estiu, una època de l'any poc habitual per les protestes. En aquests últims dies està creixent la tensió en diversos hospitals catalans on treballadors i usuaris es mobilitzen per denunciar un empitjorament continu de les condicions laborals i de la qualitat assistencial i en contra del nou model organitzatiu a Lleida.

L'hospital de Bellvitge ha estat el principal focus d'atenció durant la setmana passada. L'inici de la temporada d'estiu i la seva conseqüent reducció de llits disponibles ha elevat el conflicte latent des de fa mesos entre la direcció i els treballadors. Divendres passat, diversos pacients de la planta 12.2 van rebutjar ser transferits - amb el suport de professionals del centre - per evitar el tancament de la planta. El tancament serà progressiu al llarg de l'estiu, amb un pic de 170 llits tancats a l'agost però els sindicats - que es mantenen units en aquest conflicte - no estan disposats a permetre-ho i ja han anunciat que organitzaran torns de guàrdia per evitar els tancaments de plantes.

Els sindicats no neguen que el tancament temporal d'estiu sigui una mesura habitual que permet als treballadors gaudir de les seves vacances anuals però rebutgen que es faci en el context d'una reducció contínua dels llits disponibles. “Les llistes d'espera s'han incrementat, les urgències estan col·lapsades, amb pacients als passadissos, i els professionals estem patint una pressió brutal, no donem abast i hem dit prou”, ha declarat aquest divendres Ramon Montoya, president de la Junta de personal .

El director gerent de Bellvitge, Alfredo García, va reconèixer únicament el tancament estructural de 70 llits a causa de l'obertura el 2011 de l'Hospital Moisès Broggi però la pròpia memòria del centre indica una xifra de 906 llits disponibles el 2009 enfront de les 650 disponibles actualment segons les pròpies declaracions de la direcció. A més, el pressupost del centre s'ha reduït de 322 a 281 milions d'euros entre 2010 i 2013, el que correspon a una disminució del 13%. El 2014, el pressupost segueix estable però en realitat s'haurà d'efectuar una retallada de sis milions d'euros (11 milions segons els sindicats) per eixugar el dèficit de l'any passat.

El mes de maig passat, la Junta Clínica (un òrgan que assessora la direcció) i la Junta dels Caps de Serveis van enviar cartes al director mèdic i el director gerent del centre en què van expressar el seu “absolut desacord” amb la nova reducció pressupostària. En els seus escrits, els professionals sanitaris argumentaven que les noves retallades afectaran l'assistència “fins a uns nivells que ja depassen el mínim raonable” i criticaven una previsible prolongació “injustificable” de les llistes d'espera quirúrgiques.

Col·lapse de les urgències a la Vall d'Hebron

L'altre focus d'atenció ha estat l'Hospital de la Vall d'Hebron on els metges van denunciar la greu situació del servei d'urgències. En una carta adreçada al Departament de Salut, l'Institut Català de la Salut (ICS), i als mateixos directius del seu centre, alerten de l'embús que es produeix en les urgències, on han arribat a tenir a pacients durant cinc dies pendents d'ingrés. La direcció va argumentar que el col·lapse era un “fet puntual en les últimes tres setmanes” i va difondre un comunicat en el qual va detallar les reformes aplicades des de gener del 2013 per millorar el servei d'urgències.

La mobilització continua a Lleida

D'altra banda, la mobilització contra la reorganització de la sanitat pública a Lleida segueix el seu curs. La setmana passada, els opositors al projecte de nou ens que fusionaria els diferences serveis sanitaris de Ponent van lliurar les 34.000 signatures recollides demanant la paralització del projecte. També continuen les protestes setmanals davant la direcció regional de l'ICS a Lleida així com en altres ciutats com Balaguer.

Els sindicats estan d'acord que la fusió dels diferents centres és una decisió racional que permetrà una gestió més eficient i unes economies d'escala. No obstant això, no estan d'acord amb el model proposat de consorci, a causa dels diferents casos de presumptes conflictes d'interessos en la sanitat concertada que s'han conegut en els últims anys. Ja que el 80% de la sanitat lleidatana està gestionat per l'ICS, creuen que la millor solució és que el 20% restant també s'integri a l'ICS. El conseller Boi Ruiz va reconèixer aquesta setmana que “hi ha problemes jurídics per crear un consorci que unifiqui els diferents serveis sanitaris a Lleida” però ha assegurat que la seva administració està buscant un model que garanteixi que la sanitat lleidatana sigui “sempre pública”.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats