Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

La Marea Blanca demana al nou conseller de Salut que reverteixi les retallades

Protestes a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

Caralp Mariné

Iaioflautes, membres de Marea Blanca Catalunya i de la Coordinadora d'Entitats SAP Muntanya han passat el matí del dimecres concentrats a l’Hospital de la Vall d’Hebron per reivindicar una vegada més una sanitat pública amb garanties i el retorn dels diners retallats en salut durant els últims anys.

Una mica més d’un centenar de persones s’han reunit a l’entrada de l’hospital poc després de què Toni Comín hagi estat nomenat nou conseller de Salut de la Generalitat. Sense gairebé donar-li massa temps han volgut deixar-li clar quines són les prioritats que hauria de marcar el nou responsable de la sanitat catalana.

“Primer hem de revertir els milions que necessitem i que s’han retallat i després volem voluntat política, que escolti a tothom”, ha dit Trini Cuesta, de la coordinadora SAP Muntanya en declaracions a Catalunya Plural.

“El que hauria de fer és no només parlar amb el Col·legi de Metges o els sindicats de metges perquè la sanitat és molt més, hi ha també l’atenció primària amb els seus sindicats que estan ofegats”, ha afegit.

Entre crits de “això no és uns crisi, es una estafa” o “Boi Ruiz a la presó”, Toni Barbarà, membre de Dempeus per la Salut Pública ha dit en un discurs a l’entrada de l’hospital que el nou conseller “té molt terreny per recuperar” i que estaran atents “als seus primers passos”. Per tal de poder expressar-li tot allò que la Marea creu necessari fer a partir d’ara es concentraran la setmana que ve a les portes de la Conselleria per exigir una reunió amb Toni Comín i presentar-li el decàleg de propostes de la Marea Blanca. “Aquests són els nostres principis i si no li agraden seguiran sent els nostres principis”, ha dit el portaveu de Dempeus.

Barbarà ha recordat que després de la retallada de 1.500 milions d’euros que ha dut a terme el Departament de Salut si el sistema aguanta és gràcies als treballadors “que han resistit de forma heroica”.

Ha començat el seu discurs recordant les llistes d’espera, o “de desespera” com les ha anomenat, el col·lapse de les urgències, la falta de llits i la pressió assistencial que exerceixen les direccions dels centres sobre els treballadors sanitaris. Per tot això ha demanat a la conselleria que “immediatament” torni els diners retallats al sistema públic.

“Volem que el nou conseller comenci a anunciar mesures dràstiques”, ha dit Barbarà mentre parlava de la privatització del sistema.

Sobre aquest aspecte ha senyalat que el que no es pot fer quan no es tenen diners és contractar els serveis a fora, a l’empresa privada. Ha llençat aquest missatge amb motiu de les externalitzacions que ha dut a terme el conseller sortint, Boi Ruiz, durant el seu mandat i que han afavorit a empreses privades, majoritàriament a Quironsalud. Aquestes externalitzacions s’han traduït en derivacions de pacients a centres privats d’aquesta empresa, per tal de dur a terme l’activitat que els centres de titularitat pública, per falta de recursos i a causa de les retallades, no assumeixen. Des de la Marea Blanca demanen que tornin aquests recursos a la pública, que s’obrin quiròfans i llits, que es contracti a personal i que la línia entre privat i públic estigui ben separada.

Toni Barbarà i Trini Cuesta s’han mostrat en contra del pla de xoc acordat entre Junts pel Sí i la CUP ja que han assegurat que “no soluciona molt les coses”. Cuesta assegura que aquestes mesures proposades són “titulars populistes”. “No es tracta de dir ‘reduirem en un 50% les llistes d’espera’ es tracta de fer molt més”, ha dit la portaveu de la coordinadora SAP Muntanya que ha recordat que cal prioritzar els esforços en l’atenció primària ja que és el sector que més ha patit les retallades. “L’atenció primària és la que pot resoldre els problemes de salut que té la gent dels barris que ha patit la crisi i per fer-ho necessita recursos”, ha afegit.

“De quin pla de xoc parlem? D’externalitzar les operacions a centres privats per reduir les llistes? Això no ho volem”, ha dit per la seva banda Barbarà.

Mentre els participants a la concentració parlaven a l’entrada de l’Hospital, a fora, just davant de la porta principal, hi havia, com cada dimecres, un grup de persones recollint firmes en suport de la lluita de la Marea Blanca per recuperar el pressupost perdut i per crear un sistema públic sense ingerència privada. “Quan tinguem un número prou alt de firmes les presentarem al Parlament i a la Conselleria de Salut”, ha explicat una de les encarregades de recollir firmes. També ha dit que aprofiten per recollir reclamacions de pacients per entregar-les al Síndic de Greuges.

Juntament amb els representants de les diferents plataformes havia portaveus dels sindicats del Comitè de Treball de l’Hospital Vall d’Hebron que han aprofitat una estona després dels discursos per recordar quines són les condicions de treball del personal de l’hospital. “Demanem la dimissió de la gerència i la junta d’infermeria i reivindiquem una millora laboral perquè les condicions laborals repercuteixen sobre la salut de les persones”, ha dit una portaveu d’UGT. La portaveu de CCOO ha anat una mica més enllà i ha denunciat que alguns “comandaments són autèntics maltractadors dels treballadors perquè els pressionen per tal que treballin més i més ràpid” i per això ha explicat que alguns d’ells ja han hagut de començar a agafar-se la baixa.

La concentració del matí ha acabat amb una trobada entre la direcció del centre i alguns representants que han aprofitat per transmetre totes aquestes peticions als responsables del centre hospitalari.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats