Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Polèmica a Vall d'Hebron després que un metge carregui dues morts a les retallades

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Blanca Blay

L'Hospital Vall d'Hebron s'ha despertat aquest dimecres al matí amb una notícia que si més no portarà cua els propers dies. El Dr. Manuel Galiñanes, de 63 anys i cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de l'hospital des del 2010, ha denunciat davant del Síndic de Greuges que dos pacients del centre van morir el passat mes d'agost al no ser intervinguts arran de les retallades que va patir el centre a l'estiu.

Segons informació publicada pel diari La Vanguardia, que avançava la notícia aquest dimecres, dos pacients van morir perquè no van arribar a ser intervinguts. En el primer cas el pacient hauria mort ingressat a l'hospital quatre dies després de la data en què estava programada l'operació que mai va arribar mentre que en el segon cas el pacient hauria mort a casa, on esperava rebre nova data per l'operació, que li havien posposat en diverses ocasions.

En relació a les informacions publicades pel rotatiu, la Direcció de l'Hospital ha emès un comunicat aquest dimecres en el qual s'assegura que “com cada estiu els dispositius de l'Hospital s'adapten a la demanda i en el cas del Servei de Cirurgia Cardíaca, sempre es va disposar dels recursos humans i tècnics necessaris per atendre la demanda existent”. El gerent del centre, Vicenç Martínez, ha declarat a Catalunya Plural que la informació remesa pel Dr. Galiñanes al Síndic és “rotundament falsa” i ha insistit que “el centre no es mereix sortides com les d'aquest doctor, que embruten la marca de Vall d'Hebron”. “Hem vist els historials clínics dels malalts”, assegura Martínez, que no vol donar detalls sobre els casos per tal que no es pugui identificar a les famílies. En tot cas, ell explica que els dos pacients no van morir per culpa de les “retallades” i desmenteix que un d'ells es trobés en llista d'espera. Segons la versió del centre, en un dels casos la persona no es trobava en llista d'espera perquè en realitat l'operació mai s'havia previst mentre que en l'altre cas, en el que es va posposar l'operació programada, la decisió responia a criteris estrictament clínics i la mort va ser una mort sobtada.

Conseqüències després de la denúncia

De moment i segons ha explicat Martínez, encara s'està valorant quines mesures legals emprendrà l'hospital. Així mateix, tot i que de moment el Dr. Galiñanes continua com a cap del servei, el gerent de l'hospital ha dit que “ja es veurà què passarà amb ell”. Martínez confessa que no entén per què el cap del servei de cirurgia cardiovascular de l'hospital “diu el que diu” i atribueix la denúncia a “un tema personal”. “A l'ICS s'avalua cada quatre anys als caps de servei i no estava clar que ell aprovés”, diu. A més, segons declara el gerent, el doctor Galiñanes “té tot el servei en contra” i l'hospital compta amb el suport i la confiança de la Junta Facultativa, on hi ha els caps dels diferents serveis de l'hospital.

Fonts del Síndic de Greuges han explicat a Catalunya Plural que el Departament de Salut, per la seva banda i com és poc habitual, hauria enviat aquest mateix dimecres documentació “molt àmplia” en relació al cas per tal de facilitar la tasca del Síndic però sense que aquest li hagués requerit prèviament. Amb tot, aquestes fonts han explicat que ara cal estudiar la documentació i tenen previst emetre una resolució a finals d'aquesta setmana o a principis de la setmana vinent per tal d'esclarir els fets que el Dr. Galiñanes denuncia.

D'altra banda, l'associació Defensor del Pacient també s'ha sumat a la notícia d'aquest dimecres i ha demanat a la Fiscalia que obri una investigació arran de la denúncia presentada per Galiñanes. En un escrit dirigit al Fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, l'associació demana que s'investiguin els fets i es depurin les responsabilitats que corresponguin.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats