Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Usuaris i treballadors demanen als parlamentaris que la salut no sigui el “negoci de ningú”

La manifestació a anat de l'Hhopital Clínic fins a les portes de l'hospital del Sagrat Cor / ENRIC CATALÀ

Caralp Mariné

“Ens han d’escoltar, ens han de sentir”, cridaven uns dos-cents cincuanta manifestants a les portes de l’Hospital Clínic de Barcelona el dimecres al vespre. Els ciutadans han sortit al carrer per fer un crit, un crit dirigit als parlamentaris que durant questa setmana debaten en un ple monogràfic de salut sobre el sistema sanitari vigent. Els usuaris i treballadors, aplegats sota el paraigües de la Marea Blanca Catalunya, deien prou, prou “als projectes privatitzadors directes i indirectes”, referint-se, sobretot, als consorcis de Lleida o el de l'Hospital Clínic. Prou, també, a la instrucció 5/2015 del CatSalut, el marc que legalitza la possibilitat de prestar serveis privats en centres del SISCAT, el Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya. El SISCAT, de fet, engloba els proveïdors del CatSalut, l'ICS, però també altres entitats públiques, benèfiques o privades, sense o amb ànim de lucre, i tot plegat forma aquesta dualitat entre públic i concertat que constitueix el sistema sanitari català des de fa anys.

“Una solució? Boi Ruiz dimissió!” exigien una vegada més treballadors i usuaris. Es volien fer sentir, feia 30 anys que no se celebrava un monogràfic de salut al Parlament de Catalunya, la seva veu, han considerat des de la Marea Blanca que és essencial, i més, en un moment en que els problemes estan a la vista de tothom: les retallades iniciades al 2011 han provocat el tancament de llits i l’augment de les llistes d’espera, o, fins i tot, el col·lapse de les urgències, el debat de vacunació arran del cas de la diftèria o els casos de corrupció que afecten a la Sanitat, com el d’Innova centrat, sobretot, a Reus.

La concentració evolucionava en desfilada, primer pel carrer Compte d’Urgell on un grup de participants caminava amb una bata verda, la que porten els malalts, lligats en un corda, que tirava un senyor vestit amb americana i un altre amb un sac que simbolitzava estar ple de diners, per escenificar el que per ells és la derivació de malats de centres públics a d’altres de gestió privada. D’aquesta forma arribaven a les portes de l’Hospital Sagrat Cor, gestionat pel grup IDC Salut, una empresa privada amb ànim de lucre, a qui el CatSalut ha contractat alguns serveis.

En el manifest llegit i firmat per les entitats adherides a la Marea Blanca i d’altres del sector, també es demanava que s'aturi el projecte VISC+, el big data sanitari català que pretén cedir dades a metges i científics per la investigació sanitària, i que a la llarga podria suposar la cessió d’aquestes dades a ens de caràcter privat.

Sens dubte un dels punts més repetits va ser el dels consorcis, i de fet per això, la concentració començava a les portes del Clínic. Aquest hospital, que des del 2008, moment en que es traspassen les competències del centre a la Generalitat, ha estat sense forma jurídica, es preten convertir en consorci. Un consorci que segons el manifestants suposaria una privatització del servei ja que l’article 1.2 dels Estatuts preveu que es permeti “l’admissió d’entitats públiques o privades sense ànim de lucre”.

El cas de Lleida que es va poder frenar després de la pressió social, i arran del monogràfic de salut al Parlament, també reunia aquest dimecres als usuaris i treballadors de Marea Blanca a la plaça Ricard Vinyes de Lleida on celebraven el seu propi “parlament ciutadà”.

“El consorci sanitari s’està imposant en la pràctica, d’amagat”, explicava a aquest diari un dels assistents i membre de la plataforma. Tot i que oficialment està aturat, assegura que les reformes en l’estructura interna que s’estan fent apunten a una implementació del sistema consorcial. Per aquesta raó exigeixen, no només frenar el consorci, sinó “retirar-lo definitivament”. “Les pràctiques consorcials i les reformes porten a una major privatització i a poca transparència”, deia aquest portaveu a Catalunya Plural. Entre 60 i 70 persones s’aplegaven a la plaça per discutir sobre el model de sistema sanitari i fer arribar la seva preocupació als parlamentaris que avui seguiran discutint sobre salut al Parlament.

Amb tot, les entitats unides per Marea Blanca reclamaven un debat sobre el model sanitari obert a tothom i que garanteixi el dret a la salut a tota la població de forma universal i equitativa.

Quim Arrufat i María José Lecha de la CUP s’han deixat caure per donar suport a la marxa que acabava amb un gest en el que manifestants tiraven bitllets de dos-cents euros, de paper, a les portes de l’Hospital Sagrat Cor a crit de “la nostra salut és un dret i no ha de ser el negoci de ningú”.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats