Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Les ambulàncies, en peu de guerra per la retallada salarial

Treballadors d'Ambulàncies Domingo, davant de la seu de la seva empresa a Barcelona.

Benoît Cros

Des que van començar les retallades a la sanitat, s'han manifestat metges, enfermeres i fins i tot farmacèutics. Ara són els treballadors de les ambulàncies catalanes els que estan en peu de guerra. I és que la patronal del sector, l’Associació Catalana d’Empresaris d’Ambulàncies (ACEA), ha aplicat una rebaixa salarial del 9,2% a tots els seus empleats. “És un incompliment del conveni laboral”, considera Maria José Molina, de la Federació de Serveis Públics de UGT. Segons denuncien els sindicats, aquesta reducció de sou s’ha efectuat de manera unilateral i afecta a 4.800 treballadors. L’única explicació de la patronal és que el CatSalut ha reduït la seva aportació en un 4,6% per tot l’any 2013 i que per tant, s’ha d’aplicar una disminució salarial del doble en la segona meïtat de l’any. Les dues parts estaven en negociacions des del 25 de juny però no s’havia arribat a cap acord. Aquest diari ha intentat posar-se en contacte amb l’ACEA però no ha pogut parlar amb cap responsable.

Davant de la manca de resposta de la patronal, els sindicats majoritaris (CCOO, UGT, USOC) han decidit prendre unes accions. Han demanat una mediació urgent del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) que només es farà el proper 6 de setembre, ja que els tribunals estan tancats durant l’agost. Per tal de pressionar els empresaris, també han convocat una vaga del 9 al 12 de setembre, que es portarà a terme si no hi ha cap acord. Per altra banda, està prevista una manifestació el 26 de setembre.

Aquesta reducció salarial s’ha implementat en un clima social ja molt tens. En els últims dies, cinc vehicles van ser cremats en diferents punts del territori català (Arenys de Munt, Cervelló, Sant Boi de Llobregat i Badia del Vallès). Els Mossos han obert una investigació per identificar als autors. Els sindicats s’han demarcat d’aquests fets, però han remarcat la precarització de la seva feina. “Han anat acomiadant gent i el servei es fa amb més precarietat”, apunta Venanci García, responsable de ambulàncies de CCOO. “A vegades hi ha esperes de sis hores i nosaltres rebem la bronca però no tenim la culpa”, afegeix.

A més de les iniciatives previstes pels sindicats majoritaris, alguns treballadors estan organitzant altres tipus d’accions. Un grup d’empleats de l’empresa Ambulàncies Domingo acampa des de diumenge davant de la seu de la seva empresa, al carrer Pere IV de Barcelona. Continuen treballant i van agafant torns de guàrdia. Aquest dimecres, van haver de retirar les tendes a petició de la Guàrdia Urbana. Tot i així, estan decidits a romandre-hi de manera indefinida. El moviment s’està estenent. Treballadors d’Ambulàncies Condal acampen davant de la seu de l’empresa a L’Hospitalet de Llobregat i a Viladecans.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats