Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

El Govern obre les portes de la sanitat pública a col·lectius que en quedaven exclosos

Un membre de Jo Sí Sanitat Universal reparteix informació abans de la projecció d'un film sobre les conseqüències de l’exclusió sanitària a Espanya. / BLANCA BLAY

Blanca Blay

Després de tres anys de la publicació del polèmic Real Decret Llei 16/2012 del PP, pel qual es restringeix l'accés universal a la sanitat pública, la lluita de la Pasucat (Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya), els ciutadans i els grups d'acompanyament de Jo Sí Sanitat Universal han tingut els seus fruits. Si bé l'objectiu últim de la Pasucat, que neix precisament arran del decret del PP, és la derogació d'aquest, la feina de la quarantena d'entitats que agrupen la Pasucat i la tasca de denúncia i acompanyament que fan la quinzena de grups que existeixen a Barcelona acompanyant aquells que han estat exclosos o a qui se'ls ha facturat indegudament han forçat que el CatSalut publiqui una nova Instrucció. Així, la instrucció 8/2015, que ha entrat en vigor aquest dijous, ofereix més garanties però no totes. 

Segons explica a aquest diari l'Iko, pediatra en un CAP del centre de Barcelona i molt implicat amb la Pasucat, la nova instrucció -que deroga l'anterior 10/2012- suposa “un avenç important ja que obre moltes portes a col·lectius que fins ara quedaven exclosos”. Aquests col·lectius són les persones estrangeres en situació irregular amb més de 3 mesos d'empadronament, les persones en situació d'irregularitat sobrevinguda (que no han pogut renovar la residència) així com també aquells estrangers en situació regular, bé siguin ciutadans de la UE, ascendents reagrupats o persones estrangeres en situació regular. A més, l'atenció urgent es garanteix en qualsevol cas.

Tanmateix, lamenta l'Iko, la instrucció “es queda curta amb aquells més desfavorits” com ara els immigrants irregulars amb dificultats per empadronar-se ja que no disposen d'un lloc de residència on fer-ho. “No hi ha una via d'accés per aquesta gent, per tant hem de fer una crida als ajuntaments perquè actuïn i n'assegurin l'empadronament”, explica. Per tant, la nova instrucció continua deixant al marge les persones que no poden accedir al padró, les que porten menys de tres mesos empadronades i aquells que no disposen d'un document d'identitat. 

La nova instrucció “arriba tard”

Amb tot, l'Iko considera que la signatura d'aquesta nova instrucció “arriba tard” per totes aquelles persones que han estat excloses en els darrers tres anys i simbolitza “un reconeixement implícit” de l'existència de casos d'exclusió sanitària a Catalunya, una situació que el conseller Boi Ruiz ha negat en alguna ocasió o bé ha atribuit a situacions excepcionals en d'altres. 

Per la seva banda, l'Alicia Sanchez, membre de Associació Catalana de Professionals de l'Estrangeria (ACPE), una de les entitats adscrites a la Pasucat, coincideix amb l'Iko a celebrar la inclusió d'alguns col·lectius, com els ciutadans en situació de residència, però admet que li preocupen situacions “especials” que poden produir-se amb els menors d'edat. Segons la nota difosa per la Pasucat arran de la instrucció, aquesta no resol alguns dels problemes detectats amb els menors d'edat residents a Catalunya, “els quals triguen mesos a aconseguir tota la documentació que els exigeix l'Instituto Nacional de Seguridad Social i el CatSalut per ser acreditats”. 

A més, el CatSalut també s'ha compromès a redactar instruccions per evitar l'arbitrarietat i l'heterogeneïtat de criteris que existien fins ara entre els seus proveïdors a l'hora d'aplicar l'antiga instrucció, així com a fer una campanya d'informació. A l'Alicia li preocupa precisament l'aplicació de la instrucció, que aquesta “arribi a tothom”. “S'hauria de fer circular la informació via intranet i fer-la arribar directament a tot el personal, no només als directors dels CAPS, també als que estan al taulell”, comenta. 

Una llarga lluita per la universalitat de la sanitat

El govern català és un dels cinc governs autonòmics que van presentar recursos d'inconstitucionalitat -també ho van fer Navarra, el País Basc, Andalusia i Canàries- que encara estan pendents de resolució. La Instrucció 10/2012, que fins aquest dijous regulava la situació de la població immigrada a Catalunya, presentava molts punts polèmics, com ara que l'atenció sanitària estigués vinculada a l'empadronament o que en quedessin exclosos ciutadans estrangers residents.

És per això que des de que es va crear la Pasucat, la denúncia per part d'aquesta de casos d'exclusió sanitària ha servit per visibilitar una realitat invisible durant tres anys a ulls del Govern. Des dels inicis de la plataforma els casos registrats fins a dia 31 de maig de 2015 són 151, una xifra que consideren que “només es la punta de l'iceberg” ja que molts casos no es denuncien per por o desconeixement.

Resoldre les restriccions a l'accés a la sanitat universal a Catalunya és un dels compromisos que van sortir del ple extraordinari de salut el passat 19 de Juny, en què el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució que instava el Govern a modificar en el termini de 30 dies la Instrucció 10/2012 del Servei Català de la Salut o a aprovar una nova instrucció, com s'ha fet finalment. La resolució va ser aprovada gràcies als vots a favor de tots els grups parlamentaris mentre que PPC va votar-hi en contra i Ciutadans es va abstenir.  

La nova instrucció arriba després que en les darreres setmanes tant la Comunitat Valenciana com les Illes Balears hagin anunciat també que restabliran la sanitat universal als seus territoris. Amb tot, però, el col·lectiu més vulnerable seguirà quedant exclòs a Catalunya i caldrà veure com evoluciona l'aplicació de la normativa. 

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats