Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El curt documental “Règim d'aïllament: el punt més fosc de les presons”, guanyador del Clic 2017

elDiario.es Catalunya

El documental “Règim d'aïllament: el punt més fosc de les presons”, elaborat per la periodista Sònia Calvó i coproduït per Catalunya Plural i Media.cat, ha guanyat el Concurs de Fotoperiodisme “Clic 2017” en la modalitat d’audiovisuals. El guardó, que es va lliurar dimecres, l’atorguen la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i l'Associació Diomira en el marc del Festival Off Perpignan, que se celebra de forma paral·lela al Visa pour l'Image. El documental es podrà veure aquests dies a la ciutat en una mostra de treballs de fotografia i audiovisual amb temàtica social fets per joves catalans. També està disponible a plataformes d'streaming. El primer premi de la modalitat de Fotografia ha estat per Montse Giralt amb 'Història d'una Shahada' i la modalitat de beca per Maria Contreras amb 'Un viatge a la impuresa'.

A partir de la història de la Raquel E. F., una interna del centre penitenciari de Brians I que es va suïcidar després de sis mesos en aïllament, així com d’altres testimonis, el documental aprofundeix en aquest règim de vida que suposa passar fins a 21 hores al dia tancat dins de la cel·la. Els experts alerten que l’aïllament pot provocar efectes psicològics irreversibles i l’ONU prohibeix aplicar-lo de manera perllongada, però algunes persones s’hi passen mesos o anys. El documental planteja si aquest règim de vida podria abolir-se a Catalunya, després que aquesta primavera el Parlament ho debatés en un grup de treball.

“Amb aquest documental volem posar el focus sobre l’aïllament a la presó, un règim que en teoria és de tractament però que acaba sent un càstig”, explica Calvó. “Diversos presos han denunciat haver patit tortura i maltractaments en aïllament i entitats com Irídia, la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura i el Síndic de Greuges han denunciat la vulneració de drets humans en aquests espais de gran opacitat”, recorda.

L’audiovisual sintetitza part del treball periodístic fet per Sònia Calvó en la investigació multimèdia “Aïllament: opacitat i impunitat a la presó” de Mèdia.cat, juntament amb el periodista Sergi Franch, i en la cobertura del tema per a Catalunya Plural durant els darrers mesos.

Etiquetas
stats