Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CSQEP proposa reformar l'impost de successions per gravar les herències més altes

Coscubiela i Rabell

Oriol Solé Altimira

Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) ha presentat aquest dimarts una proposta per reformar l'impost de successions per gravar les herències i donacions més quantioses. El portaveu parlamentari CSQEP, Joan Coscubiela, ha presentat en roda de premsa una proposició que va contra la reforma “que van dur a terme CiU i el PP” el 2011 i que busca augmentar els ingressos però afectant només a un 5% de la població.

Així, Coscubiela ha explicat que l'habitatge habitual fins a 500.000 euros seguiria quedant exempt i que es mantindrien les reduccions per les herències de més de 100.000 euros entre cònjuges i fills que ja hi havia abans de 2010. Els canvis proposats tampoc afecten les empreses familiars.

Segons Coscubiela, amb la proposta no tributaran les petites i mitjanes herències però, en canvi, sí que tornaran a fer-ho les de major quantia, i amb això es recuperaria el 78% de la recaptació inicial de l'impost. El portaveu de CSQEP ha destacat que “les polítiques fiscals no es fan amb gestos sinó amb ingressos”. El seu objectiu és que la reforma de l'impost pugui ser aplicada a partir de l'1 gener 2017.

“Sí que hi ha una alternativa pressupostària a la que ha presentat el Govern”, ha afirmat Coscubiela, que ha reclamat a Oriol Junqueras “uns pressupostos diferents als que ens presentaven Artur Mas i Andreu Mas-Colell”. Així mateix, ha enviat un missatge directe al conseller d'Economia, a qui ha demanat que ERC no se sumi a Convergència i el PP per impedir la tramitació de la proposició al Parlament. “Si fan seguidisme de CDC, no es tramitirá”, ha augurat.

Segons les dades d'execució pressupostària de la Generalitat, el 2015 es van ingressar 484,4 d'euros entre l'impost de successions i el de donacions. La proposta que ha detallat Coscubiela permetria recaptar fins a 500 milions més, que sumats a les reformes de l'IRPF i en l'impost de patrimoni i en fiscalitat verda permetrien, segons els seus càlculs, disposar de més de 1000 milions addicionals anuals.

Coscubiela ha demanat que aquest augment de la recaptació es dediqui a posar en marxa la Renda Garantida de Ciutadania, la regulació de la qual encara la seva fase final al Parlament.

Etiquetas
stats