Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP acorda donar suport als pressupostos per amarrar el referèndum

Anna Gabriel i el grup parlamentari de la CUP a l'hemicicle

Oriol Solé Altimira

La CUP facilitarà l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat del 2017 entre dures crítiques a la política econòmica del Govern. El suport dels cupaires als pressupostos té un únic motiu: el referèndum d'autodeterminació anunciat per Carles Puigdemont. “És un 'sí' condicional i amb data de caducitat”, ha afirmat el portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat, que ha afegit que els cupaires “retiraran el suport” al Govern si no hi ha referèndum al setembre.

El Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària de la CUP, que agrupa la dotzena d'assemblees territorials i les organitzacions pròximes a la formació ha donat el 'sí' als comptes per 39 vots a favor, 22 en contra i dues abstencions, que es plasmaran en 2 vots a favor i 8 abstencions dels diputats de la CUP –el suport mínim necessari per aprovar els pressupostos.

Amb el seu ultimàtum amb el referèndum, els anticapitalistes busquen que la digestió del seu suport als comptes sigui menys pesada. Estiguessin per aprovar els comptes o rebutjar-los, tots els cupaires compartien que els pressupostos no els agradaven. La decisió doncs, s'ha pres més en termes tàctics de cara al referèndum que basant-se una coincidència ideològica amb els comptes.

“No donem el 'sí' perquè compartim el contingut social dels pressupostos sinó per deixar via lliure al referèndum i al procés constituent”, ha indicat Arrufat. Per la seva banda, la diputada Eulàlia Reguant ha carregat amb duresa contra els pressupostos i ha criticat al Govern que no hagi fet un “esforç redistributiu” per apujar els impostos a les rendes altes i millorar els ingressos.

Per amarrar un acord en fiscalitat, la CUP va arribar deixar triar al Govern pujar tan sols l'IRPF i deixar al marge de la reforma fiscal els impostos de Successions i Patrimoni. Però ni així va aconseguir que el PDECat es mogués de la seva línia vermella contrària a tocar els impostos.

“Totes les suposades cessions del Govern a la CUP responen a la desena extra de dèficit atorgada per Cristóbal Montoro”, s'ha encarregat de recordar Reguant, referint-se als 140 milions extra en Educació i als 45 en Renda Garantida de Ciutadania que el Govern va posar sobre la taula aquest dilluns.

Els anticapitalistes arribaven a aquesta cita decisiva pressionats per aprovar els comptes després de l'acord entre el Govern i els sindicats educatius, pel qual s'incorporaran al sistema 5.500 docents. A més, l'Executiu havia amenaçat de donar per tancada la legislatura i convocar eleccions anticipades si els assemblearis rebutjaven els comptes –com ja van fer amb els del 2016.

No es repetirà la història i l'Executiu de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras aconseguirà aprovar els seus primers pressupostos. Els números pel 2017 que avalarà la CUP, tot i l'augment de 1.170 milions de la despesa social, no reverteixen per complet les retallades d'Artur Mas. El pressupost en Sanitat, per exemple, és un 11% menor al de l'any 2010.

Etiquetas
stats