Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP garanteix el debat dels pressupostos però avisa que “no són els millors possibles”

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant

Oriol Solé Altimira

La CUP permetrà al Govern tramitar els pressupostos al Parlament però no li agraden els comptes. “No són els nostres pressupostos ni els millors possibles”, ha afirmat la diputada cupaire, Eulàlia Reguant, en resposta al conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que ha presumit de comptes durant la seva presentació al Parlament. Amb tot, ha celebrat que els comptes incloguin un compromís per celebrar un referèndum d'autodeterminació en una partida de 5,8 milions destinada a processos electorals.

Tots els grups, excepte la CUP, han donat per fet que presentaran una esmena a la totalitat als comptes i han coincidit que el Govern no ha dialogat amb ells. Des de Catalunya Sí Que és Pot, Joan Coscubiela ha titllat els comptes de “poc creïbles”. “Qui digui que és compatible ampliar la despesa social, complir amb el dèficit i no augmentar els ingressos està falsejant la realitat”, ha afegit.

La mateixa línia ha seguit la diputada del PSC, Alícia Romero, que ha considerat que el projecte “no respon als necessitats dels catalans”. S'ha mostrat especialment crítica perquè els comptes no inclouen pujades d'IPRF, Successions i Donacions i Patrimoni –impostos que depenen directament de la Generalitat. Romero també ha explicat que el seu grup demanarà un informe dels lletrats de la Cambra per valorar si sol·licita que es torni a debatre l'admissió tràmit dels comptes per part de la Mesa i la Junta de Portaveus. El motiu són els dubtes del seu grup sobre la constitucionalitat dels comptes per la partida destinada al referèndum. A aquesta petició s'hi ha sumat Ciutadans.

Per la seva banda, el portaveu dels taronges, Carlos Carrizosa, ha retret a Junqueras que inclogui 5,8 milions d'euros en els comptes per un referèndum que encara no s'ha convocat i que és “il·legal” però que no faci el mateix amb la Renda Garantida de Ciutadania, que s'està ultimant del Parlament i la implantació de la qual estava prevista a partir de l'1 juliol 2017.

El portaveu del PP, Santi Rodríguez, ha recordat que la disposició addicional dels comptes en les que l'executiu mostra el seu compromís per celebrar un referèndum “està condemnada a ser anul·lada immediatament”. Així mateix, ha valorat que el Govern, en la seva acció executiva, pugui habilitar en qualsevol moment recursos per al referèndum. “Utilitzaran els recursos de tots catalans per dividir la societat”.

També la CUP ha lamentat que els comptes no incloguin canvis fiscals progressius. “Per guanyar el referèndum cal apropar-se més a les necessitats socials de la població”, ha tancat Reguant, que ha lamentat que no s'hagi “tensat el límit de l'autonomia” en matèria fiscal. Igual que la resta de decisions des de les eleccions del 27-S, Reguant ha deixat en mans de les bases del partit la llum verda definitiva als comptes.

Etiquetas
stats