Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Coopmercat, la major concentració europea de producte cooperatiu

Coopmercat, la major concentració europea de producte cooperatiu

Noelia Román

Barcelona —

A les prestatgeries de Coopmercat, les velles ampolles de sifó, amb la seva cobertura de plàstic groc al cos i la caputxa blanca al cap, retrotreuen a aquelles velles botigues de barri en les que es trobava de gairebé tot i gairebé tot de la terra. Coopmercat, però, no és un ultramarins dels que encara sobreviuen al domini dels supermercats i de les grans superfícies. És un nou concepte de botiga que, des de dijous passat, i impulsat pel Grup Cooperatiu TEB (Taller Escola Barcelona), ofereix al barri de Gràcia la més àmplia concentració i varietat de productes alimentaris provinents de cooperatives catalanes.

El sifó és una relíquia actualitzada per un productor que va decidir recuperar les velles ampolles de l'època del seu avi. “Aquestes ampolles poden tenir uns 60 anys”, apunta Albert Forcades, cooperativista i assessor de comercialització d'aquest projecte. Però en els prestatges d'aquesta acolorida i lluminosa botiga, es troba a més gairebé tot el que un pot necessitar per la seva cuina diària: des d' oli i vi fins sal i bolets, passant per arrossos i pasta, així fins a 600 referències de 60 productors de quilòmetre zero, és a dir, aquells que elaboren els seus productes a Catalunya.

“A diferència de les botigues delicatessen, nosaltres oferim un lloc per a la compra quotidiana, amb productes de qualitat i de proximitat, i amb preus assequibles”, assenyala Pepa Muñoz, responsable de comunicació de TEB. “La majoria de productes provenen de cooperatives, alguns, de petits productors amb valor afegit, i el 80 per cent d'ells tenia dificultats per vendre a Barcelona”, prossegueix. “Som el comerç de major concentració i varietat cooperativa d'Europa en àmbit urbà”, afegeix Muñoz.

La idea, però, no era establir cap tipus de rècord. Sinó ampliar els horitzons de TEB, una cooperativa que va néixer fa 45 anys a la Barceloneta amb l'objectiu de buscar sortides laborals a les persones amb discapacitat intel · lectual. Gairebé cinc dècades després, TEB dóna feina a gairebé 600 persones entre totes les seves activitats, 500 d'elles amb aquest tipus de discapacitat.

“Nosaltres sempre hem estat cooperativistes militants i, amb aquesta botiga, aconseguim donar a conèixer el producte dels nostres col · laboradors i ho fem més accessible per a la ciutat, alhora que seguim treballant amb la discapacitat”, exposa Muñoz. “Apostem per una ciutat amable que els reconegui”. “I donem suport a l'economia territorial i contribuïm a la reducció de residus apostant per formats familiars”, afegeix Forcades, assenyalant un paquet d'arròs de cinc quilos.

Coopmercat, situada al Passeig Sant Joan 186 i oberta de 7:30 del matí a 11 del vespre, dóna feina a set persones, la meitat amb discapacitat intel · lectual o física. I continua amb la línia de serveis oberta per TEB el 2010 amb PortaAPorta, un servei per portar a casa la compra. Es va iniciar al Mercat de la Concepció i el donen, a peu, membres d'aquest col · lectiu.

“Després, vam anar ampliant i oferint també la possibilitat d'acompanyar a comprar a aquelles persones que els agrada fer-ho però no poden endur-se la compra a casa; aquestes són tasques que, com les de jardineria i neteja, la nostra gent pot fer perfectament”, explica Pepa Muñoz.

Des de Coopmercat, TEB ha ampliat aquests serveis al barri de Gràcia i a algunes zones de l'Eixample. I ha incorporat un nou de consergeria, que ofereix als clients la possibilitat de rebre i guardar en el seu local des de la compra que fan per Internet fins a les revistes a les quals estan subscrits.

“Les retallades han estat brutals i ens han complicat, però nosaltres no depenem de les subvencions. Estem acostumats a reinventar-nos, a adaptar-nos a la situació i a les necessitats del mercat per poder suportar la creació de nous llocs de treball amb la nostra producció”, explica Mil.li Rodríguez, gerent de TEB.

Rodríguez va ser una de les persones que va recórrer una part dels 14.000 quilòmetres realitzats per tot Catalunya per conèixer i escollir als productors que venen a través d' Coopmercat. Abans, no els sortia a compte portar la seva producció a Barcelona. Ara, ells marquen el rang de preus dels seus productes i TEB es queda amb el marge suficient perquè la botiga pugui sobreviure.

Plans d'expansió amb 50.000 euros d'inversió

“Tot el producte que tenim ha estat comprat, no hi ha res en dipòsit perquè creiem en el comerç just”, assenyala Pepa Muñoz. Això ha suposat una inversió de 15.000 euros, als quals cal sumar 35.000 més destinats al local i al seu acondicionament.

Inaugurada oficialment aquest passat dissabte, Coopmercat és la primera d'una cadena que pretén acabar amb 13 botigues que portin productes cooperativistes a tot Barcelona. El pla parla de quatre establiments l'any vinent i de vuit més al 2015.

“Si es compleix, en dos anys hauríem generat 96 llocs de treball, ocupats en un 60-70 per cent per discapacitats intel · lectuals”, conclou Mil.li Rodríguez, contenta amb la bona acollida que han tingut al barri en aquests primers dies de funcionament.

Etiquetas
stats