Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat porta al Suprem les exigències de Montoro per abonar el FLA

El president Mas i el conseller Mas-Colell en una imatge d'arxiu al Parlament

Oriol Solé Altimira

Ho va apuntar el president Mas la setmana passada, i aquest dimarts el conseller Mas-Colell ho ha anunciat de forma oficial: la Generalitat presentarà un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra les condicions imposades pel Govern espanyol per abonar el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

El Govern va supeditar el desemborsament del romanent del FLA de 2014 per a Catalunya, que ascendeix a 3.034,38 milions d'euros, a la connexió telemàtica de la Generalitat amb el punt general d'entrada de factures d'Hisenda. Així mateix, el pagament preveu realitzar en deu trams i s'abonaran directament a proveïdors, en cap cas a la Generalitat.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat que Catalunya ha complert amb totes les condicions imposades. En aquest sentit, ha assegurat que aquesta mateixa setmana s'enviarà a Hisenda la llista de factures a pagar amb el FLA, que puja a 2.715 milions d'euros.

La base del recurs del Govern al Suprem són les “condicions diferenciades”, en paraules de Mas-Colell, que Hisenda ha imposat a Catalunya respecte a les altres comunitats autònomes. En aquest sentit, ha reclamat que no s'abonin en deu mesos (una periodificació específica per a Catalunya) els 3.034 milions del romanent del FLA de 2014, sinó que es faci tot el pagament abans de final d'any.

Mas-Colell ha considerat les condicions com una “discriminació” i les ha titllat de “arbitràries i inadmissibles”, i ha posat en dubte la capacitat de l'Estat per abonar els 3.034 milions pendents del romanent del FLA de l'any passat en un sol termini, per la qual cosa l'ha instat a pagar per demostrar que té prou múscul financer.

“El FLA s'ha de pagar abans del 30 de decembre de 2015 sense cap discriminació en termes de termini a Catalunya respecte altres comunitats autònomes”, ha afirmat Mas-Colell, que s'ha dirigit específicament en castellà per veure si “escolten” la vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

La interpel·lació de Mas-Colell ha anat més enllà: “Volen recaptar els nostres impostos i els recapten. Volen les nostres factures i les tenen. Ara els toca pagar, i fer-ho ja”, ha reclamat. “Somriguin tant com vulguin, però paguin”, ha reblat Mas-Colell.

Incompliment del dèficit

D'altra banda, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), ha posat de manifest que Catalunya no complirà els objectius de dèficit (la diferència entre ingressos i despeses) ni aquest any ni el que ve, sinó que acabarà 2015 amb un saldo del 2,9% o del 2,8%, més de dos punts per sobre de l'objectiu fixat (0,7%). En 2016, la xifra es quedaria entre el 1,2% i el 1,6%, una dada molt superior al 0,3% que figura al programa d'estabilitat.

Així mateix, fonts de l'organisme han indicat a l'agència Europa Press el difícil accés a la informació de Catalunya, ja que no ha elaborat un projecte de Pressupostos per a 2016, el que els ha portat a recórrer només als Plans Econòmic Financers (PEF) que presentar la comunitat en els Consells de Política Fiscal per fer aquestes valoracions.

El primer PEF, segons les fonts, es va valorar negativament per unes previsions d'ingressos difícils d'assolir, el que va portar a la Generalitat a plantejar un segon PEF amb més ajustos per la via de la despesa. No obstant això, la AIReF no veu que aquests ajustos de despesa s'estiguin materialitzant o se sustentin en mesures concretes ni en el cas de 2015 ni en el de 2016, el que porta a plantejar aquests desviaments.

Etiquetas
stats