Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat xifra el dèficit fiscal de Catalunya de 2010 en 16.543 milions

La Generalitat xifra el dèficit fiscal de Catalunya de 2010 a 16.543.000

EFE

Barcelona —

La Generalitat estima que el dèficit fiscal de Catalunya respecte a l'Estat l'any 2010 va ser de 16.543.000 d'euros, l'equivalent al 8,5% del seu Producte Interior Brut (PIB), un percentatge similar al de la mitjana de les dues últimes dècades, en què es va situar en el 8,1%. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va presentar ahir la balança fiscal de Catalunya del 2010, que mesura la diferència entre el que van aportar els catalans al conjunt d'Espanya en forma d'impostos i el que van rebre de l'Estat a través dels serveis públics i les inversions.

Seguint el mètode de càlcul del flux monetari, que, segons el conseller, és el que millor reflecteix aquest efecte redistributiu, Catalunya va aportar el 2010 el 19,4% del total d'ingressos de l'administració estatal i va rebre el 14,2% de la despesa total. Atenent a aquest càlcul, els catalans va contribuir amb una proporció superior al seu pes en el PIB estatal, que és del 18,6%, mentre que va rebre una despesa que no va arribar al pes de la seva població sobre el conjunt del país (16%).

El titular d'Economia ha qualificat aquest desequilibri d'“altament insatisfactori”, ja que ha obligat al Govern autonòmic, ha dit, a “tirar endavant el país amb menys recursos (...) i amb una o dues mans lligades a l'esquena” .

Mas-Colell ha assegurat que el dèficit fiscal de 16.543.000 d'euros de 2010 és l'equivalent al pressupost dels departaments de Salut, Benestar Social i Ensenyament i ha assenyalat que si es reduís en una fracció no haurien de “fer retallades”. “Sense dèficit fiscal haguéssim anat més sobrats i la nostra situació actual, fiscalment, seria extremadament més còmoda que la que tenim en aquest moment”, ha manifestat.

Com ja va fer l'any passat, la Generalitat ha calculat també el seu dèficit fiscal seguint una altra metodologia, la del flux de benefici, que és més difícil de computar, ja que mesura l'impacte de l'actuació de l'Estat sobre el benestar dels residents en un territori. Segons aquest altre mètode de càlcul, el dèficit fiscal català de l'any 2010 va ser de 11.258.000 d'euros, el que representa el 5,8% del seu PIB.

En aquest cas, les dades de la Generalitat indiquen que els catalans van aportar el 2010 el 18,9% dels ingressos de l'Estat, mentre que la despesa de l'administració central a Catalunya va ascendir al 15,4%. Si es calcula la balança fiscal sense tenir en compte els ingressos i la despesa de la Seguretat Social, la despesa a Catalunya baixa del 14,2 al 11,3%, ja que la despesa de la Seguretat Social no està subjecte a la discrecionalitat de les polítiques territorials del Govern central.

Mas-Colell ha subratllat que els dos mètodes, que ofereixen resultats dispars, encara que en ambdós casos negatius per a la comunitat catalana, són complementaris i que posen de manifest que Catalunya “és un contribuent net molt considerable”.

El conseller ha volgut desvincular la presentació de les dades de la balança fiscal de la negociació que actualment mantenen els governs català i espanyol per fixar un nou objectiu de dèficit. “Aquest no és cap anunci dirigit a Madrid i no crec que hi hagi una incidència directa en la negociació de l'objectiu de dèficit”, ha afirmat el conseller.

Pel que fa a la negociació del nou model de finançament autonòmic, Mas-Colell ha comentat que Catalunya participarà en totes les negociacions i fòrums que convoqui el Govern, encara que no liderarà, ni serà “molt protagonista” d'aquestes reformes.

Etiquetas
stats