Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat presenta un índex de preus de referència per moderar la pujada dels lloguers

Manifestació pel dret a l'habitatge a Barcelona

Arturo Puente / Sergi Franch

La pujada dels preus del lloguer a Barcelona i altres ciutats de la seva àrea metropolitana és un dels problemes que escala posicions en l'agenda de prioritats de les institucions catalanes. Aquest dimecres el Govern de la Generalitat ha presentat un índex de preus de referència per a l'arrendament d'habitatge, amb l'objectiu de moderar les pujades abusives en 27 municipis. L'índex pot consultar a l'adreça: www.agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer.

El web, presentat per la consellera de Governació, Meritxell Borràs, està elaborat amb base a prop de 200.000 contractes de lloguer en vigor, a través dels quals l'eina ofereix una estimació de preus mitjans per a la zona, mesurant també paràmetres com els metres de l'habitatge o el seu estat. Amb aquesta informació l'arrendatari pot saber si li estan demanant un preu per sobre de la mitjana de referència i, en teoria, pugui negociar amb el propietari.

Segons ha explicat Borràs, l'objectiu de la mesura, promesa el gener passat, serà aportar transparència i seguretat al sector. “S'ha acabat anar a cegues, ara tindrem una referència clara i real del preu mitjà del lloguer”, s'ha felicitat, afegint que la prioritat del seu departament és convertir el lloguer en una opció “real”. Amb tot, el web no contempla el preu del pis turístic, un dels sectors que exerceixen una major pressió a l'alça als immobles per la canalització d'oferta d'habitatge cap al mercat turístic il·legal.

De moment la informativa serà l'única funció de l'índex, encara que la consellera ha anunciat mesures futures més coercitives, sense posar-hi data. Així, segons ha indicat, un dels compromisos del Govern és redactar un decret que prevegi incentius fiscals, per exemple en el tram autonòmic de l'IRPF, per als propietaris que lloguin el seu pis per sota del preu de referència que marqui l'índex. Segons indica la consellera, l'eina també possibilitaria incentius del mateix als ajuntaments, que podria aplicar rebaixes en l'Impost de Béns Immobles (IBI).

No obstant això, des del departament s'ha evitat posar data als incentius fiscals assenyalats, considerant que primer l'índex ha de “consolidar-se”. El decret que la conselleria assegura estar preparant comportaria a més obligacions en matèria d'informació, amb clàusules obligatòries com el deure d'incloure en els contractes que el preu pactat està per sobre de la mitjana de la referència.

Barcelona es felicita però el considera insuficient

El regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha valorat l'anunci de la Generalitat fet aquest dimarts com a positiu però insuficient. “Creiem que és una mesura necessària, un pas imprescindible per a la regulació dels lloguers”, ha considerat el representant municipal de Barcelona. Montaner ha aprofitat l'ocasió per recordar que l'Ajuntament va plantejar la necessitat de la regulació dels preus del lloguer fa un any i mig “i tothom se'ns va tirar a sobre”.

Amb tot, Montaner ha considerat que l'índex de preus presentat per la Generalitat no serà suficient per resoldre els problemes amb el lloguer. Per aquest motiu ha demanat que la Llei d'Arrendaments Urbans, prevista per al mes de setembre, tingui en compte una limitació dels preus del lloguer. El regidor s'ha felicitat del canvi legislatiu sobre els lloguers que es pretén introduir amb la nova llei autonòmica, malgrat la qual cosa ha recordat que podria ser impugnada al Tribunal Constitucional. Montaner ha defensant a més la necessitat que els preus de lloguer tinguin en compte el poder adquisitiu de cada barri.

Un altre dels dubtes que ha plantejat el regidor es refereix a la capacitat per limitar els preus dels lloguers en zones amb “una pressió immobiliària creixent.” Es pot refredar el mercat, però dubtem que sigui suficient“, ha dit el responsable municipal d'Habitatge de Barcelona que considera necessari analitzar ”zones crítiques“ del lloguer.

Etiquetas
stats