Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ciutadans, PSC i PP ultimen un acord per forçar una comissió d'investigació sobre el cas Vidal

Junqueras nega partida opaca pel referèndum o il·legalitats en dades fiscals

Oriol Solé Altimira

Ciutadans, el PSC i el PP ultimen un acord per forçar la creació d'una comissió d'investigació al Parlament sobre el cas Santiago Vidal. Els tres partits han quedat descontents i desconcertats amb les explicacions que el vicepresident Oriol Junqueras i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, han donat respectivament a la comissió d'Afers Institucionals i d'Economia del Parlament aquest dimecres. Per contra, JxSí i la CUP han donat per tancat l'assumpte.

Junqueras ha negat punt per punt les manifestacions de l'exsenador, que va dimitir per l'escàndol que van provocar les seves paraules. Ni base de dades fiscals il·legal, ni partida amagada pel referèndum, ni llista de jutges partidaris de l'independentisme, ni unitat especial de contraespionatge dels Mossos, ni acord amb un fons d'inversió internacional perquè presti al Govern 200.000 milions d'euros. Tot el que va dir Santi Vidal en les seves conferències és mentida, segons ha explicat Junqueras.

“El Govern no ha fet res il·legal”, ha afirmat el número dos de la Generalitat, en una intervenció de més de tres hores en què només s'ha pronunciat el cognom de l'exjutge per admetre que les paraules de Vidal “han fet mal” al Govern. Posteriorment, a la comissió d'Economia, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ha afirmat que “no fem res fora de les nostres competències actuals” i que mai ha parlat de dades fiscals amb Vidal.

Conscients que les paraules de l'exjutge són un gol en pròpia porta en la credibilitat de l'independentisme, JxSí i la CUP volen tancar l'assumpte el més ràpid possible. Els dos grups han donat per liquidada la carpeta Vidal amb les explicacions de Junqueras. “Per nosaltres, cas tancat”, ha conclòs el diputat de la CUP, Carles Riera, que ha titllat les paraules de Vidal d'“excèntriques” i “totalment equivocades”. Riera no ha obtingut resposta de Junqueras quan li ha preguntat què farà el Govern “des de la unilateralitat quan l'Estat intensifiqui la via repressora” sobre el procés sobiranista.

També està per veure què faran els independentistes si finalment toca votar les compareixences a la comissió d'investigació, que s'ha de constituir obligatòriament si tres grups parlamentaris ho demanen (en aquest cas serien Ciutadans, PSC i PP). De moment, aquest dimecres han unit els seus vots per tombar la compareixença a la comissió d'Afers Institucionals de cinc consellers a més del propi Vidal.

Els portaveus dels grups de l'oposició han retret a Junqueras que no hi hagi portat als tribunals a Vidal si de veritat creu que va mentir. “Si no demanden al senyor Vidal l'oposició no es creurà que és un mentider”, ha assenyalat Fernando de Páramo, de Ciutadans. Des del PSC, Alícia Romero ha demanat a Junqueras “una mica més d'humilitat” i li ha reclamat “que no enganyi a la gent”.

El diputat de Catalunya Sí Que és Pot, Joan Coscubiela, ha agraït el desmentit de Junqueras assenyalant el catolicisme practicant del vicepresident. “En la seva cultura mentir en un parlament és com mentir en una església i sé que no ho faria mai”, ha afirmat. Per la seva banda, el popular Alejandro Fernández ha pronosticat que el cas Vidal “serà el Watergate” de Junqueras, i el vicepresident ha respost: “El seu partit gestiona dotzenes de watergates: la Gürtel, el Bigotes ...”.

El desmentit de Junqueras ha arribat en el torn de resposta als grups. En la seva intervenció inicial, el vicepresident ha explicat al detall com la Generalitat compleix la legalitat en l'obtenció de les dades fiscals dels impostos autonòmics sobre els quals té competències.

A l'espera que la comissió d'investigació al Parlament es formalitzi, les paraules de Vidal ja han arribat a dues instàncies judicials. D'una banda, un jutge de Barcelona ha admès a tràmit una denúncia contra Vidal presentada per l'advocat Miguel Durán. I la Fiscalia va obrir diligències preliminars per pilotar en solitari la investigació del cas.

Etiquetas
stats