Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Varufakis proposa a Barcelona un 'Europa en Comú' contra l'austeritat

L'ex ministre de finances grec, Yanis Varufakis/ SANDRA LÁZARO

Oriol Solé Altimira

Cap exministre d'un país de la perifèria europea genera tanta expectació allà per on trepitja com Yanis Varufakis, titular de la cartera de finances grega fins al juliol passat. L'home que arribava al seu ministeri amb moto i enfundat en una jaqueta de cuir segueix sent flagell de les polítiques d'austeritat que han sumit a Grècia i part del continent en una crisi que sembla que mai s'acaba. Ja fora de les institucions, Varufakis ha presentat a Barcelona la seva fórmula per refundar l'Europa de les fosques reunions de l'Eurogrup que li va tocar patir: una xarxa ciutadana apartidista que aposti per l'interès col·lectiu i arraconi les actuals formes de les institucions. En altres paraules, 'Europa en Comú'.

La proposta de l'exministre per “democratitzar” la Unió Europea té inevitables connexions amb les candidatures ciutadanes que, com Barcelona en Comú, van conquerir diverses alcaldies en les eleccions del maig passat. La música és coneguda. Aquesta xarxa europea, segons el parer de Varufakis, hauria d'“incloure a tothom independentment de la seva afiliació política”, inclosos els conservadors. Encara que inconcreta, la proposta ha agradat al miler d'assistents que una hora abans de l'inici de la conferència ja omplien el centre cultural del Born de Barcelona i que han sortit encantats. Els ecos de la tarda de juny en què es va presentar la candidatura que va portar a Ada Colau a l'alcaldia han ressonat aquest dijous al Born.

Què proposa Varufakis? Es tracta d'una assemblea de representants europeus elegits pels ciutadans per debatre “el futur d'Europa”. Aquesta assemblea, segons el parer de l'exministre grec, hauria d'elaborar una nova constitució europea “per substituir el panteó de tractats que tenim ara”.

Varufakis ha remarcat la importància de que no sigui un moviment “de dalt a baix”, sinó fruit de la mobilització ciutadana. Per això ha evitat incloure a Podem o al nou laborisme britànic de Jeremy Corbyn com a part nuclear del projecte. No obstant això, no ha dubtat a afirmar que aquesta xarxa “trobarà una expressió espontània” en les diferents eleccions nacionals “que jo no he de determinar”, ha remarcat. “El partit polític nacional ja no és una bona base per construir el moviment que necessita Europa ”, ha reblat Varufakis.

Qui li dóna suport en aquest repte? “Molta gent a Alemanya, Grècia, Portugal, Espanya o el Regne Unit”, ha contestat l'exministre a la periodista Mònica Terribas. Ciutadans del carrer i polítics de diversos països europeus que s'han acostat a Varufakis “no per solidaritat amb Grècia, sinó perquè estaven preocupats per si es transplantaven les polítiques aplicades al meu país”.

El temor a una europeïtzació permanent de l'austeritat grega és el propulsor de la xarxa que proposa teixir Varufakis. “La manera com Grècia ha estat destrossada ha obert una finestra d'oportunitat a Europa”, ha valorat l'exministre. Una altra connexió amb les candidatures ciutadanes, que van madurar i van aconseguir bona part de la seva base electoral en els barris més castigats per la crisi.

No tot ha estat proposta política. Varufakis també s'ha posat a la butxaca el públic (i als molts ciutadans que han seguit la conferència des de fora del recinte del Born) amb les seves frases grandiloqüents contra els poders europeus: “L'Eurogrup no es distingeix pel seu nivell intel·lectual”, ha estat de les més aplaudides. Varufakis també ha aixecat aplaudiments amb la declaració d'intencions prèvia a la seva proposta de xarxa ciutadana: “La democràcia molesta als euròcrates”, ha afirmat.

Amb o sense xarxa ciutadana, l'autor d'El minotaure global ha exposat la seva recepta per acabar amb les quatre crisis que castiguen Europa (bancària, de deute, d'inversions i de misèria). Un programa que passa per “trencar l'aliança desagradable entre banquers i polítics” i, especialment, perquè els diners acumulats en els comptes bancaris dels rics europeus es destinin a la inversió productiva. “Els estats han de dir als rics que si inverteixen sí que hi haurà demanda”, ha afirmat.

L'ex ministre que es va enfrontar i va perdre contra l'Eurogrup també ha tingut temps per reivindicar la lluita contra la pobresa com un dels objectius europeus en el curt termini. “Hauríem de sentir vergonya com a europeus per l'augment vertiginós de la pobresa i per la manera en com tractem els refugiats”, ha dit Varufakis abans d'explicar durant mitja hora el seu projecte polític europeu.

Segurament l'objectiu més important de la xarxa de Varufakis és acabar amb “la soledat” que senten els habitants de les banlieues de París o els barris castigats per la crisi de Barcelona i Atenes amb la resposta europea a la crisi. Sembla un repte impossible. Però també semblava impossible que una okupa antidesnonaments fos alcaldessa de Barcelona. “És millor encendre una petita espelma que maleir la foscor”, ha dit Varufakis. Ell ja ha encès la metxa.

Etiquetas
stats