Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El cas Vidal evidència la dependència fiscal de la Generalitat amb la Hisenda estatal

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont

Oriol Solé Altimira

Fabulació o indiscreció, les paraules de l'exjutge i ara exsenador Santiago Vidal han mostrat un dels majors reptes als quals s'enfronta el Govern en la seva aposta independentista: la recaptació d'impostos. I és que a dia d'avui és l'Agència Tributària estatal l'encarregada de recaptar, gestionar i vetllar perquè els contribuents paguin la tríada d'impostos més importants –IRPF, IVA i societats.

Només les bestretes d'IRPF i IVA suposen el 60% dels ingressos previstos per la Generalitat el 2017. Per contra, els tributs cedits i els creats per la Generalitat –Successions, Patrimoni, Transmissions Patrimonials, mediambientals, centres comercials, pisos buits, pernoctacions turístiques, ADSL i begudes ensucrades– suposen un 16% dels ingressos en tenir menys contribuents.

El fiscalista Josep Guiu recorda que el tipus d'impostos en mans de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) no proporcionen “dades fiscals de forma massiva”, a diferència de l'IRPF, en relació a les persones físiques, o l'impost de societats, en relació a les jurídiques –tots dos gestionats per la hisenda estatal. Per exemple, la informació fiscal més usual que s'aconsegueix a través de l'impost de Successions es limita a les dades del pis o el compte bancari heretada, mentre que amb l'IRPF l'administració té accés a un nombre important de dades personals i familiars, com el nombre de fills.

Guiu afegeix que la Generalitat podria disposar de més dades fiscals si es canviés la llei 22/2009, que regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes i el sistema de cessió de tributs a aquestes. I és que a dia d'avui les competències en la gestió, la recaptació i la inspecció de l'IRPF i l'IVA segueixen en mans de l'Agència Tributària estatal.

D'altra banda, tenir la competència en un impost no implica sempre gestionar-lo: fins que ERC va entrar a la conselleria d'Economia, la Generalitat tenia externalitzada en favor dels registradors de la propietat la recaptació de l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i el de successions i donacions. A més, deixava en mans de l'Agència Tributària el cobrament obligat dels impostos cedits als contribuents un cop finalitzava el termini de pagament voluntari, l'anomenada “recaptació per via executiva”.

Oriol Junqueras va donar la volta a aquesta situació i l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) assumirà les dues funcions. El mateix Junqueras va admetre l'any passat que “la Hisenda murciana està molt més desenvolupada que la catalana”. L'objectiu governamental és que l'ATC gestioni tots els impostos propis i cedits, és a dir, esgotar l'autonòmic abans de donar el salt a la gestió d'impostos com a estat independent.

En aquest marc cal situar l'anunci de la Generalitat d'aquest dimecres. En declaracions a RAC-1, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ha anunciat la posada en marxa del nou programa informàtic E-Spriu per gestionar els impostos dels catalans. El programa començarà a funcionar l'1 de juliol amb l'impost de begudes ensucrades, i li seguiran la taxa turística, l'impost als béns de luxe i el dels vehicles més contaminants. Tot impostos sobre les quals la Generalitat té plenes competències.

Salvadó no ha amagat l'objectiu independentista del nou programa. “És un sistema informàtic dissenyat per a qualsevol tipus d'impost”, ha assegurat. Els plans del Govern passen per obtenir la informació fiscal a partir de les dades de les empreses, com ara les retencions que apliquen a les nòmines dels seus treballadors. “Les empreses són les que en definitiva procedeixen al pagament dels grans impostos que en aquest moment recapta l'Estat. No necessitarem una base de dades específica”, ha sostingut Salvadó.

No obstant això, Salvadó no ha indicat com obligarà les empreses a proporcionar a la Hisenda catalana la informació que ara disposa l'Agència Tributària. Aquest mutisme del Govern sobre un canvi tan fonamental en el dia a dia d'empreses i ciutadans ha motivat les crítiques de l'oposició, que ha exigit a Junqueras que comparegui davant el Parlament. “Esperem que s'expliqui i digui a qui enganyen: si a les persones que traslladen aquesta propaganda o a nosaltres quan diuen que el que fan està dins de la normativa vigent”, ha afirmat Eva Granados, del PSC.

Etiquetas
stats