Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una ampolla de dos litres de refresc costarà fins a 24 cèntims més amb l'impost al sucre de Catalunya

El Parlament va instar el Govern a gravar les begudes ensucrades

Oriol Solé Altimira

Qui compri una beguda amb sucre a Catalunya haurà de pagar un impost. La Generalitat de Catalunya ha gravat, tal i com recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'adquisició de begudes ensucrades envasades, des de la Coca-Cola fins a les begudes energètiques. L'Executiu ha inclòs l'impost a la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2017 que presentarà al Parlament en les pròximes setmanes. Segons es detalla en el text, la raó per crear aquest tribut són els efectes del sucre en la salut de la població.

En concret, el tipus de gravamen de l'impost s'ha situat en vuit cèntims per litre per a les begudes amb un contingut de sucre d'entre cinc i vuit grams per cada 100 mil·lilitres. A partir dels vuit grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, el consumidor pagarà 12 cèntims per litre.

D'altra banda, els encarregats de facilitar la recaptació de l'impost a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) seran les empreses distribuïdores de les begudes. La Generalitat preveu ingressar 41,3 milions d'euros cada any amb la mesura, que seran 31 en 2017 perquè l'impost no posarà entrar en vigor el proper 1 de gener a causa de la tramitació parlamentària dels comptes.

Ensucrades i envasades

Què és una beguda ensucrada pel Govern? A més de productes tradicionals, com la Coca-Cola o la Fanta, el nou gravamen afecta els refrescos o sodes, és a dir, les begudes amb gas o sense gas preparades per vendre. Això sí, sempre que vagin envasades en ampolles o llaunes. Però també quedaran inclosos en l'impost les begudes de fruites ensucrades, les que es comercialitzen per prendre després de fer esport, les begudes energètiques, les llets “endolcides o alternatives a la llet” i el te i el cafè “amb edulcorants calòrics afegits” .

El projecte de llei indica que les empreses hauran de repercutir l'impost al consumidor final de la beguda, de manera que la versió light o sense sucre d'algunes begudes, com la Coca-Cola, seria més barata que la normal. Tant la zero com l'ampolla de Coca-Cola de dos litres costaven 1,41 euros aquest dimecres en un supermercat del centre de Barcelona. Si s'implanta l'impost, la zero mantindria el mateix preu, però l'ampolla normal de dos litres passaria a costar 1,65 euros, un increment del 17%.

Aquest percentatge se situa prop del mínim del 20% amb el que l'OMS va recomanar augmentar el preu de venda de refrescos i sucs. L'objectiu de l'organització és que disminueixi el consum de sucres lliures, el principal factor que influeix en l'augment de la població amb obesitat i diabetis. Mèxic ja aplica un impost extra a les begudes no alcohòliques amb sucres afegits i Hongria grava els productes amb alts en nivells de sucre, sal o cafeïna. Altres com el Regne Unit, Sud-Àfrica o Filipines han anunciat que ho faran properament.

L'impost a les begudes ensucrades era una de les mesures per portar més ingressos a les arques de la Generalitat i fomentar hàbits de vida saludables que s'estudiaven des de fa anys. No obstant això, els governs de Mas no el van implantar per les suspicàcies que aixecava entre la indústria del sector.

Els pisos turístics, com els hotels de 5 estrelles

Un altre dels canvis inclosos en la llei d'acompanyament és l'increment de la taxa turística que pagaran els pisos turístics de Barcelona. Passaran a tributar com els hotels de cinc estrelles de la capital catalana, és a dir, a 2,25 euros per nit. Les pernoctacions als hotels de quatre estrelles tindran una tarifa de 1,10 euros per nit. La Generalitat preveu ingressar set milions més amb els canvis en la taxa, que un cop s'aprovi la llei també pagaran els creueristes que passen menys de 12 hores a Barcelona.

A més, el projecte de llei també crea la figura del “assistent de recaptació” perquè les plataformes tecnològiques que anuncien pisos turístics, com Airbnb, col·laboren amb la Generalitat per a recaptar la taxa turística. Aquest model ja s'aplica a ciutats com París o Amsterdam.

Etiquetas
stats