Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Els bombers omplen plaça Sant Jaume per denunciar falta de recursos

Filera de bombers emmordassats davant la Generalitat / Tomeu Ferrer

Tomeu Ferrer

BARCELONA —

Mentre a Barcelona els diputats debatien al Parlament si es demanar permís per poder fer una consulta per al dret a l'autodeterminació, a Plaça de Catalunya, es manifestava un gran nombre dels bombers catalans contra les retallades i l’efecte que aquestes poden tenir en la seguretat dels ciutadans.

Un miler llarg de bombers, dels 2.400 que hi ha, uniformats i disciplinats han recorregut el centre de Barcelona fent molt soroll en el que han considerat com el començament de la seva lluita contra el desballestament del cos.

“Els bombers també som una estructura d’Estat” afirmava una pancarta reaprofitada segurament d’unes festes locals. Hi havia, altres lemes, més genèrics, però igual de contundents: “Visca la lluita obrera” o “Quants morts hi ha d’haver perquè ens donin la raó”.

“Estem molt cremats” deia un bomber que desfilava lentament pel Portal de l’Àngel. S’havia desplaçat des d’una població de La Noguera i no parava de saludar companys d’altres parcs. Parla i no acaba de la situació d’abandó que senten els professionals que molts cops han de mantenir actiu un destacament amb només tres professionals. Però, sempre amb la temença de que es produeixi un sinistre important i no puguin afrontar-lo per manca d’efectius personals o materials.

L’any 2014 es jubilaran o plegaran en la seva feina uns 200 bombers, dels 2.000 que es dediquen efectivament a la protecció dels ciutadans. La resta ocupa feines especials, com submarinistes o administratius. En la seva opinió, si es compleix el que ha dit la Generalitat, fins l’any 2020 no hi haurà noves convocatòries de places per cobrir les baixes, cosa que deixarà el cos sota mínims.

“Si Burgos ha pogut, nosaltres també”, deia una altra pancarta cridant indirectament a la insurrecció. Els turistes que omplen el centre de Barcelona han omplert les seves cambres de fotografies de la formació de bombers que precedida per carrets amb sirenes i amb un gran aparell de petards cridava l’atenció a la plaça de la Catedral, suscitant a cops aplaudiments de la gent.

Arribats a la Plaça de Sant Jaume, i sense trencar la formació informal, els bombers lliuren un document amb les seves reivindicacions i s’apressen a mostrar gràficament el seu malestar. Una desena de bombers emmordassats amb cartells penjats al pit mostren els motius de la seva protesta. “Represaliat per defensar al ciutadà”, “exiliat per no tenir futur”, “castigat per demanar més mitjans”. Un grup de quatre figurants, vestits de polítics i amb caretes amb les imatges de Mas, Rajoy, Espadaler i un no identificat“ s’adrecen al grup de bombers i amb pistoles simulades els van matant entre les protestes dels manifestants.

La reacció, en aquesta simulació, no es fa esperar i els uniformats acaben enxampant els emmascarats i els duen cap a una guillotina simulada, que en plena Plaça de Sant Jaume fa la seva feina i decapita entre aplaudiments dels manifestants els quatre polítics simulats. La imatge acaba amb la rèplica de la màquina de matar amb les caretes ensangonades al peu.

La performance acaba amb crits dels bombers i l’encesa d’una altra rèplica, aquest cop d’un camió de bombers. Mentrestant des de l’organització es llegeix un curt manifest que avisa les autoritats que aquest és el començament d’una llarga lluita en favor dels drets d’aquests treballadors del servei públic. Es dóna per acabada la manifestació, però una part dels uniformats opta per anar fins al Parlament per fer arribar als diputats la seva inquietud:“hem fet molts quilòmetres per quedar-nos només en la manifestació” explica un altre bomber que duu una samarreta recordant els incendis de l’Empordà.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats