Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

La vaga indefinida a Hewlett Packard amenaça amb fer perdre grans contractes a la multinacional

HP va guanyar 2.309 milions de dòlars en el seu primer semestre, el 24,5% menys

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La vaga declarada a la filial espanyola de la multinacional Hewlett Packard (HP) amenaça amb fer-li perdre a la signatura contractes milionaris. La plantilla de l'empresa s'ha declarat en vaga indefinida davant la intenció de la societat de reduir-los els salaris i empitjorar-los les condicions laborals. La protesta afecta 2.100 treballadors directament, però indirectament pot pertorbar el funcionament de grans empreses com Gas Natural, Hidrocantábrico, Renfe o institucions com la Generalitat de Catalunya. Les queixes en aquestes firmes i institucions ja han començat a ressonar.

Fonts del comitè d'empresa han explicat a catalunyaplural.cat que s'ha pres la iniciativa de convocar aturades perquè “des de feia temps s'estaven donant casos d'acomiadaments individuals que ocultaven un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO)”. “Però fa uns 15 dies ens van instar a obrir converses perquè volien aplicar l'article 41. Aleshores vam decidir convocar vaga indefinida”, explica un sindicalista.

La plantilla d'HP es tem que l'aplicació de l'article 41 de l'Estatut de Treballadors -el que permet la modificació de les condicions laborals i, per tant, les rebaixes salarials- sigui una porta oberta a un ERO en tota regla. Seria, segons aquest temor, un expedient més fàcil d'aplicar perquè es faria a partir de salaris més baixos. Els acomiadaments dels que l'empresa ha parlat informalment als treballadors podrien arribar a 400 persones. No obstant això es tracta de mesures radicals en una empresa que té beneficis, fet que podria dificultar la seva acceptació legal.

Però vet aquí que s'ha convocat vaga indefinida. El tercer dia de l'aturada les queixes de les grans empreses que tenen subcontractats els seus serveis informàtics han començat a arribar a les oficines d'HP. La primera en posar el crit al cel hauria estat Renfe, i com l'atur és contundent, com més temps passa més fàcil és que els problemes apareguin i llavors la multinacional podria perdre fins i tot alguns dels grans clients amb què compta.

La vaga a HP afecta els centres de producció de tot Espanya. En total són 2.100 treballadors, dels quals uns 800 es troben a Sant Cugat del Vallès. Directius que no volen ser citats han explicat que la crisi ha fet que les grans empreses que havien deslocalitzat els serveis informàtics en multinacionals especialitzades, com Cap Gemini, s'hagin vist afectades per les retallades de despeses fruit de la caiguda del mercat.

Una vaga duta a terme per informàtics no és usual. No obstant, els sindicats tenen decidit actuar amb contundència. El centre d'HP de Sant Cugat, ubicat a l'edifici de l'antic Deusche Bank, ha vist en els dos primers dies com uns piquets de 300 treballadors exterioritzaven el seu malestar. Això mateix passarà aquest dimecres, i a les 10 del matí també s'ha convocat concentració davant la seu d'un dels clients més influents de la multinacional: Gas Natural. Els dos primers dies l'efecte de la vaga ha quedat esmorteït per l'existència d'empreses subcontractades que han assumit algunes de les urgències que s'han plantejat i també perquè els directius no s'han unit a la consigna de vaga.

Quant a la resta de l'Estat, els sindicats valoren el seguiment en un 75% de la plantilla de Saragossa, un 90% a Oviedo, un 90% a Lleó, un 75% a Madrid i al centre de Sevilla, que es va unir a la vaga dimarts, l'afectació, segons el comitè d'empresa ha estat del 90%.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats