Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“No és ètic que Pablo Iglesias avali una de les candidatures”

Pau Rodríguez

Barcelona —

Montserrat Cutando encapçala la candidatura 'Podem per la Dignitat' al Consell Ciutadà de Podem Barcelona. És una de les més crítiques amb el procés electoral iniciat el passat 26 de desembre per liderar el partit a la capital catalana, i considera indignant que Pablo Iglesias hagi demanat el vot per una de les llistes -Clar que Podem, de Marc Bertomeu-. També és la candidatura que més lluny es troba del procés sobiranista català, segons es dedueix de les paraules de Cutando. I juntament amb la llista 'Participa Barcelona', ha rebut el suport de l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo.

Qui compon la candidatura 'Podem per la Dignitat'?

És molt plural. Comptem amb persones de cercles de Nou Barris, Horta, Guinardó, Eixample, el Carmel... Entenem que les candidatures han d'estar formades per gent de tots els cercles de Barcelona. I sobretot som gent amb una trajectòria de lluita al llarg de tota la vida, sindicalistes i activistes de l'àmbit social o laboral.

Com veieu el procés d'elecció al Consell Ciutadà? Esteu satisfets?

No, gens. No està havent-hi igualtat d'oportunitats. Un secretari general no pot avalar una llista. No és ètic que Pablo Iglesias, que és secretari general de Podemos i per tant de totes les seves bases, avali una candidatura [ho ha fet amb Clar Que Podem, encapçalada per Marc Bertomeu]. Que tot l'aparell del partit els presti el seu suport els dóna un avantatge del 100% sobre les altres.

Així i tot, si es presenten és que consideren que tenen possibilitats.

Evidentment! I si guanyem donarem cabuda a la gent d'altres llistes. A diferència d'altres candidatures, nosaltres no hem tancat la nostra llista, tenim 18 noms de 25, perquè la intenció és sumar a persones d'altres llistes perquè tots tinguem veu al Consell Ciutadà. Nosaltres defensem que el consell compti amb un comitè intercercles, perquè tots els cercles hi estiguin representats. Si no, no és democràtic.

En què consistiria aquest comitè?

Hi estarien representats tots els cercles de barris i districtes amb dos portaveus. És clau perquè a Barcelona hi ha diferents necessitats, i cadascú és coneixedor de la del seu barri. Si no, alguns quedarien oblidats, segur.

Quines són les urgències que detecten a Barcelona a dia d'avui?

Els ciutadans. Estan massacrats, sobretot a la Barcelona de la perifèria, com Nou Barris, el meu districte. És el que més desnonaments pateix, cinc cada dia. És una urgència social. Els nens es moren de fam, i no és una metàfora. Tenim el major índex d'atur, el barri de Sarrià-Sant Gervasi triplica la renda per càpita de Nou Barris...

La nostra canidatura advoca per mimar el ciutadà. Ja n'hi ha prou de vexacions a Barcelona, aquesta ciutat que es ven de cara a la galeria però que descuida els seus ciutadans, sobretot als barris perifèrics.

Com valoren el paper de Podem a la confluència dins Guanyem Barcelona, per aconseguir una majoria transformadora a l'Ajuntament?

Fatal. A Podem Barelona no ens han reunit per preguntar-nos si volem anar de la mà d'altres plataformes. No hi ha hagut una consulta. S'ha decidit en el cercle Podem Barcelona, que hauria de ser reubicat en els cercles de barri. A més, desconeixem el programa de Guanyem.

Però si sortiu guanyadors d'aquestes eleccions, com encarareu aquesta confluència?

Ens asseurem a parlar, a veure el programa de Guanyem, a veure si coincideixen amb les nostres reivindicacions... I llavors ho sotmetríem a votació a l'assemblea ciutadana i veuríem si aquesta dóna suport anar amb altres forces o nosaltres sols.

Potser abans de les municipals hi hagi eleccions autonòmiques, les anomenades plebiscitàries. Com les veuen?

Nosaltres no som independentistes. No som nacionalistes. Som d'esquerres i com a tals mai hem entès de fronteres.

Ho diu com si altres candidatures sí que fossin independentistes.

He escoltat altres caps de llista cridant a la desobediència civil abans del 9-N, per exemple. Torno a repetir: som d'esquerres i mai hem entès de fronteres.

Se sent còmoda amb la posició d'Iglesias expressada en el seu míting a Barcelona, quan va assegurar que està a favor del dret a decidir sempre que sigui sobre moltes altres qüestions i dins d'un procés constituent espanyol?

És que el dret a decidir ha de emanar del poble, i a Catalunya això no passa. Aquí el dret a decidir està orquestrat per CiU amb la complicitat d'ERC.

Què us plantegeu en cas de no guanyar?

Seguirem participant. No s'ha de perdre l'esperança. Podem va néixer com un projecte bonic, en part del 15M, del clam de la gent. Hi ha moltes batalles per guanyar encara, sobretot pel que fa a les lluites socials.

Etiquetas
stats