Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

El Govern impedeix els talls de llum i gas a l'hivern però les famílies acumularan el deute

Felip Puig, responsable d'Empresa i Ocupació.

Pau Rodríguez

Barcelona —

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dilluns un decret llei per combatre la pobresa energètica. L'executiu català modificarà el Codi de Consum de Catalunya per evitar que les empreses puguin interrompre durant l'hivern el subministrament de llum i gas a les famílies que es trobin en situació de pobresa. No obstant això, tot i la treva -que dura de novembre a març-, els beneficiats per aquesta mesura acumularan igualment el deute pels subministraments rebuts, que hauran de pagar entre abril i octubre del mateix any.

Els requisits per evitar la interrupció del proveïment de llum i gas, que s'hauran d'acreditar en un termini de deu dies des que arribi l'avís de tall per part de l'empresa, són tres: que no hi hagi possibilitat de reduir més el consum de béns i serveis, que el subministrament contractat estigui en la modalitat de tarifa social i que els ingressos siguin inferiors a l'indicador de la Renda de Suficiència. És a dir, 569 euros d'ingressos mensuals per unitat familiar -7.967 l'any-, amb un increment del 30% a partir de la tercera unitat. El compliment d'aquests requisits s'haurà de presentar mitjançant un informe dels serveis socials.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat el decret després de la seva aprovació al Consell Executiu. Homs ha assenyalat que la mesura està inclosa en la llei de mesures fiscals i financeres que acompanyen els pressupostos de 2014, però com que el PP els va paralitzar -portant-los al Consell de Garanties Estatutàries per la partida de 5 milions de la consulta-, diu que s'han vist obligats a aprovar-lo per mitjà d'un decret llei perquè entri en vigor com més aviat millor, en aquest cas l'1 de gener de 2014. Amb això, Homs s'ha mostrat convençut que es podrà “actuar davant la situació de pobresa energètica” amb “urgència”.

El que no ha comentat Homs és com aquestes famílies que no poden pagar ara els subministraments podran fer-ho a partir de la primavera, entre abril i octubre, tal com consta en el decret. Segons el departament d'Empresa i Ocupació -encarregat de redactar la mesura-, el deute es pagarà “en les condicions que els usuaris i les empreses subministradores acordin”. Fonts del mateix departament asseguren que el pagament de l'import pendent es farà amb una fórmula ajustada a les capacitats de l'usuari, fraccionat si és possible, però reconeixen que l'Administració no intervindrà en l'acord entre les dues parts.

ICV diu que es posposa el problema en comptes de resoldre'l

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), que va presentar una moció al Parlament català demanant un pla de xoc contra la pobresa energètica -que va ser aprovada-, i que després va traslladar al Congrés una proposició de llei similar -rebutjada amb els únics vots del PP-, ha criticat aquest dilluns la mesura adoptada per la Generalitat. “Deixen al consumidor vulnerable havent de negociar amb l'empresa com pagarà”, ha lamentat Laia Ortiz, diputada al Congrés d'ICV, convençuda que amb aquest decret “no resols el problema, sinó que el posposes, perquè l'usuari no podrà pagar”. En la proposta dels ecosocialistes eren les empreses energètiques les que havien de fer-se càrrec del cost del subministrament, “atesos els beneficis que obtenen després de la seva privatització”, postil·la Ortiz.

A més, la diputada d'Iniciativa també ha criticat que el decret “queda molt lluny de cobrir les necessitats de la gent afectada”. Amb el llindar econòmic marcat per la Generalitat, Ortiz creu que es cobreix una “ínfima part” de les 200.000 persones que l'any passat van patir talls de llum a Catalunya. La solució, segons ICV, passa per definir la figura del consumidor vulnerable, existent ja en altres països que compten amb aquesta treva hivernal, i protegir-lo degudament. A més de canviar la legislació.

Etiquetas
stats