Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas buscarà un ampli acord parlamentari per realitzar la consulta

Artur Mas amb la presidenta de la ANC, Carme Forcadell

CatalunyaPlural.Cat

Barcelona —

La resposta del president del Govern central a la carta que li va enviar fa poc més de dos mesos no ha suposat cap avenç en el conflicte que enfronta la Generalitat amb el Govern central.

El president Mas haurà de mesurar ara els nous moviments. Ell ja ha dit que buscarà un acord parlamentari el més ampli possible per afrontar aquest nou repte. Segurament s’aprofitarà de la reacció contrària que ha suscitat la missiva de Rajoy.

Més enllà de l’acord parlamentari que Mas vol fer amb els partidaris de la consulta, diverses veus, entre elles l’ANC han urgit aprovar la llei catalana de consultes, cosa que posaria el Govern del PP en la tessitura d’acceptar la norma o impugnar-la, el que donaria pas a un nou capítol en l’enfrontament sord entre els executius de Madrid i Barcelona.

De moment, CDC, per boca de Lluís Corominas, vicesecretari general de coordinació institucional, s’ha dolgut de què “a l’altra banda no hi ha prou intel·ligència política”. Tanmateix, s’ha referit a les paraules pronunciades per Artur Mas abans de rebre la carta de Rajoy en les que va al·ludir a l’interès de buscar un acord parlamentari el més ampli possible per donar una resposta a l’embat que suposa la falta de reacció del president del Govern central.

Més matisada ha estat la reacció de Josep Antoni Duran i Lleida, líder d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC). En piulades a Twitter afirma que la resposta de Rajoy “no tanca portes” a les reclamacions catalanes, encara que afegeix que “no és el que la societat catalana espera”. Més tard va advocar per analitzar seriosament l’actitud de diàleg oferta per Rajoy. Després apuntar que la legalitat permet la convocatòria de la consulta“.

Esquerra Republicana manté la seva posició invariable. Oriol Junqueras, president del partit, ha manifestat que ni la llei ni la Constitució prohibeixen fer la consulta autodeterminista. Assegura que facilitar que els ciutadans de Catalunya puguin votar és només qüestió de voluntat política, no jurídica. Finalment ha mostrat la seva esperança que Artur Mas mantingui les seves posicions i respecti els compromisos adoptats amb ERC.

Joan Herrera: “Rajoy no ha entès res”

Joan Herrera, líder d’ICV ha dit que la posició de Rajoy mostra que “no ha entès res”. En aquest sentit ha indicat que la falta de respostes del govern del PP no fa més que incrementar la desafecció de Catalunya respecte a Espanya. El polític ecosocialista ha destacar la falta de reflexos que suposa que Rajoy hagi donat ara la mateixa resposta que va donar fa un any, tot i la massiva mobilització que ha suposat la Via Catalana.

Pere Navarro, primer secretari del PSC, ha instat al diàleg als governs espanyol i català. En aquest sentit ha instat a cercar intermediaris que ho facilitin, segons ha indicat en una entrevista a Catalunya Ràdio abans de conèixer el contingut de la carta de Rajoy. Ha admès que un possible pont podria ser el rei Joan Carles, tot i que ell havia plantejat fa uns mesos la conveniència que abdiqués en el seu fill per facilitar el que en va dir la segona transició.

La CUP crida a la desobediència

Ciutadans, per boca d’un portaveu s’ha manifestat favorable a la posició de Rajoy, tot i que ha censurat que hagi trigat tant a fer-la pública, perquè el partit entén que la tardança ha contribuït ha enconar la situació.

En l’altre extrem ideològic se situa la CUP. En un comunicat ha fet una crida a la desobediència civil contra l’Estat. El portaveu, Marc Sallas ha lamentat que la carta del president espanyol no respon a les demandes de la societat catalana. Per aquesta raó, ha demanat a Generalitat, partits, agents socials i ciutadans que s'uneixin per “organitzar-se en comissions” i concretar com ha de dur-se a terme la desobediència a l'Estat, ja que ho considera l'única via per aconseguir la sobirania.

Etiquetas
stats