Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El jutge reconeix que Quintana va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma

Ester Quintana, mujer que perdió un ojo por el impacto de una bala de goma /EDU BAYER

Pau Rodríguez

Barcelona —

“Les lesions d'Ester Quintana van ser ocasionades per una pilota de goma”. Amb aquesta afirmació el jutge que instrueix el cas Quintana, Francisco González Maíllo, dóna la raó a la víctima, i assenyala un agent de la furgoneta DRAGÓ 40 dels Mossos d'Esquadra -que es trobava a la zona-, com l'autor del tret, per ordre del subinspector de la unitat. A més, en una interlocutòria enviada aquest dijous, on dibuixa un relat “indiciari” de tot el que va succeir aquell vespre, constata també que l'actuació policial al Passeig de Gràcia, on es trobava Quintana, va ser “desproporcionada” i “imprudent”.

Aquestes explicacions les ha recollit el jutge en una interlocutòria que ha servit per rebutjar la conversió de les diligències en sumari, una petició de l'acusació popular. El magistrat considera que no hi va haver intenció sinó imprudència per part de la policia, de manera que no considera les lesions “doloses”.

Tanmateix, el document recull que hi ha “suficients elements” per elaborar un “relat indiciari” dels fets. “Sobre les 20.50 h del dia 14 de novembre de 2012, quan Ester Quintana creuava el Passeig de Gràcia en direcció Besós, a l'altura de Gran Via, en diagonal, es va girar per comprovar si la seva acompanyant la seguia, i llavors va rebre un impacte d'una pilota de goma a l'ull”, detalla el jutge.

La interlocutòria dona la raó al forense, que ja va afirmar que la ferida coincidia amb les de les bales de goma, i a la pròpia Quintana, de qui diu que la seva versió “era certa”. “La seva versió la corroboren diverses gravacions, en consonància amb els testimonis”, sosté el magistrat.

Sobre la víctima, el document conclou que no participava en actes violents ni en enfrontaments amb la policia, sino que exercia “el legítim dret constitucional de manifestació”. Per això, afirma que l'actuació policial va ser “indiciàriament desproporcionada” i que Quintana “acaba perdent l'ull per culpa d'aquesta actuació imprudent”.

Sense control de les bales

Fernández Maíllo reconstrueix en la seva resolució l'actuació de la policia al Passeig de Gràcia, ja al final de les manifestacions de la vaga general a Barcelona. La intervenció, segons el magistrat, va ser molt ràpida, d'uns 25 segons, en què “es baixa, es dispara, i tot seguit es torna a pujar a la furgoneta”. El jutge també observa que només va poder ser l'agent de la furgoneta DRAGÓ 40, perquè de les altres dues –DRAGÓ 403 i 414–, cap agent va arribar a baixar en aquella intervenció en concret.

De tornada al vehicle, i prèvia actuació a prop de la Borsa de Valors, les unitats “van circular per diversos carrers fins a finalitzar el servei”. Llavors el sotsinspector es va reunir amb els caps, els escopeters i els llançadors, segons apunta el jutge, i es va fer recompte del material, un recompte “que no es va documentar”, deixa ben clar. I a continuació, sentencia: “Les pilotes es guardaven en la pròpia furgoneta, sense que existís un control rigorós del seu nombre ni especials mesures per poder agafar-les”.

Dimitirà Manel Prat?

No obstant això, els Mossos d'Esquadra van insistir en diverses ocasions en que no s'havien utilitzat bales de goma en aquella actuació. El desembre del 2012, en una entrevista publicada a El Periódico, el director general de la policia Manel Prat, va assegurar que si es provava que a Ester Quintana l'havia ferit una bala de goma dimitiria “immediatament”. “Això sí, abans de dimitir demanaré responsabilitats a la cadena operativa”, afegia el responsable del cos.

Des del passat 30 d'abril el cos d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra ha deixat d'emprar escopetes de bales de goma per dispersar els manifestants durant els altercats. A finals de l'any passat el Parlament de Catalunya va aprovar per majoria la prohibició del seu ús.

Per no quedar-se sense “material robust” per als antiavalots, en paraules de conseller d'Interior Ramon Espadaler, la policia catalana ha substituït les bales de goma per escopetes GL-606, els anomenats projectils de precisió o viscoelàstics, que a diferència dels anteriors no disparen les boles a terra i surten rebotant en direccions imprecises, sinó que disparen els projectils al cos.

Etiquetas
stats