Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La manifestació pel tancament del CIE el 20-J vol posar pressió sobre les institucions

Manifestació davant el CIE de la Zona Franca de Barcelona

João França

Ja fa alguns anys que les entitats que defensen el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers convoquen una jornada de protesta davant el CIE de la Zona Franca a mitjans de juny. El proper dissabte 20 de juny la campanya Tancarem el CIE, que va presentar un manifest amb el suport de més de 180 entitats a l'octubre, convoca una manifestació impulsada per Tanquem els CIEs, SOS Racisme, MigraStudium i Stop Mare Mortum.

“Després de cinc anys de treball realment estem en un moment en què hem aconseguit entre tots que això doni un pas endavant, tan a nivell parlamentari com en els diferents ajuntaments en què volem iniciar campanyes per declarar Barcelona una ciutat lliure de CIEs i acabar amb les batudes racistes”, celebra Andrés García Berrio, advocat i membre de Tanquem els CIEs.

La pressió institucional s'ha plasmat en un grup de treball sobre els CIEs al Parlament de Catalunya en què han participat les entitats i les conclusions del qual es votaran definitivament el proper dia 2 de juliol a la comissió de justícia i drets humans. Les entitats, com ja van explicar fa unes setmanes, reclamen que el Parlament reivindiqui davant el govern de l'Estat el tancament del CIE de Barcelona, l'únic de Catalunya, en un màxim de sis mesos.

Després de les municipals s'obre una nova via de pressió, ja que l'equip d'Ada Colau, que assumirà el govern municipal el dissabte, s'ha posicionat clarament contra l'existència del CIE, i no són els únics. “Entre la CUP, Esquerra i Barcelona en Comú quasi arriben a la majoria i esperem que en els propers mesos s'aprovi una moció a l'ajuntament per declarar Barcelona lliure de CIEs i que posteriorment durant la legislatura es pugui tancar el CIE de la Zona Franca”, apunta García Berrio.

L'advocat celebra els resultats de la pressió ciutadana. “En aquests darrers anys hem vist com gràcies al treball de les entitats tot i que encara hi ha violacions de drets humans dins el CIE de la Zona Franca, les més greus s'han aturat i podem anar camí del tancament”, assegura. Però el tancament no treu que hi hagi altres lluites en marxa. García Berrio recorda que el 20 de juny també és el dia del refugiat. Per això la plataforma Stop Mare Mortum s'apunta a la convocatòria, per “per denunciar les polítiques que s'estan fent en matèria d'asil i per denunciar també les morts amb el Mediterrani”, explica.

Etiquetas
stats