Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una multitud sobiranista fa costat a la Generalitat en la seva aposta pel referèndum

Concentració sobiranista de suport al referèndum a Catalunya

elDiario.es Catalunya

Milers de persones s'han congregat aquest diumenge a Barcelona per fer costat a la decisió de Carles Puigdemont de convocar un referèndum sense acord amb el Govern central per l'1 d'octubre d'aquest mateix any. Autobusos de diferents parts de Catalunya han arribat aquest matí a la capital catalana per omplir una àmplia concentració convocada per les habituals entitats sobiranistes –ANC, Òmnium Cultural i l'associació de municipis independentistes AMI–, aquest cop sota el lema Referèndum és democràcia.

La Generalitat sap que per realitzar un referèndum no pactat, que amb tota probabilitat serà suspès pel Tribunal Constitucional, necessitarà grans dosis de mobilització popular –“s'acaba el protagonisme de la política i arriba el de la ciutadania”, proclamava aquest dissabte Puigdemont–, i en aquest sentit sembla que les entitats han recollit el guant. “El Govern ha de saber que tots i cadascú de nosaltres estarem al seu costat”, ha proclamat l'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, encarregat avui de llegir el manifest de l'acte.

En la seva lectura del manifest, Guardiola ha apel·lat a “tots els demòcrates d'Europa i del món” a que donin suport al “dret a vot” a Catalunya per enfrontar-se a un “Estat autoritari”. “Som víctimes d'un Estat que ha posat en marxa una persecució política impròpia del segle XXI”, recollia el document llegit per l'exentrenador del FC Barcelona, que feia referència explícita a la Operació Catalunya i a l'ús d'una “policia política” contra el procés sobiranista.

El missatge de suport de les entitats ha anat acompanyat del de desafiament al 'no' del Govern espanyol. “No teniu prou presons per tancar-hi tot el poble de Catalunya”, ha exclamat en un enardit discurs el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Jordi Sánchez, de l'ANC, ha anat més enllà i ha demanat a la Generalitat que no negociï la votació amb el govern de Mariano Rajoy. “No ho negocieu, és el que Espanya voldrà, sigueu forts i l'1 d'octubre serem centenars de milers els que estem fent cua per votar”, ha expressat Sánchez.

La concentració ha desbordat la plaça Puig i Cadafalch, a Montjuïc, una assistència remarcable encara que lluny de les grans mobilitzacions de les Diades. A ella hi han acudit també els polítics que ja van escenificar l'anunci de la data i la pregunta del referèndum: representants del Govern, començant per Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els diputats de la CUP. No hi eren, però, els dirigents de Catalunya a Comú, la implicació dels quals anhelen els independentistes per donar amplitud al referèndum.

Missatge a Colau: “A Barcelona podrem votar”

A l'espai polític d'Ada Colau s'hi ha referit el president de l'ANC quan ha vaticinat, entre aplaudiments del públic, que l'1 d'octubre els col·legis electorals de Barcelona també estaran oberts. Encara que l'alcaldessa de la capital catalana encara no s'ha pronunciat sobre el tema, Sánchez s'ha mostrat convençut que col·laborarà en l'organització, i ha sentenciat: “Cap institució que cregui en la democràcia pot deixar de posar urnes”.

En aquest sentit, l'acte ha donat veu també als alcaldes de diverses poblacions de Catalunya, dels que la Generalitat espera que ajudin a materialitzar la votació. Així ho ha assegurat l'alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, que ha promès “posar a disposició de la Generalitat els locals electorals”, com en altres comicis, “perquè en els pobles es pugui anar a votar com en qualsevol altra convocatòria ”.

Etiquetas
stats