Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Badalona assaja el repte d'obrir els pressupostos d'una ciutat de 215 mil habitants

La mesa de la reunió informativa de l'ajuntament de Badalona, amb els veïns

Tomeu Ferrer

Badalona —

Són dos quarts de vuit del vespre. En una sala del Palau Olímpic de Badalona una setantena de veïns s'apleguen per escoltar i debatre. Els ha convocat l'ajuntament. El nou equip de govern està entestat en la participació. I ha fet un pas endavant en aquest sentit. Els badalonins i badalonines poden escollir ara com es reparteixen 500.000 euros del pressupost. Es tracta, ho repeteixen des del consistori, de la ciutat més gran de Catalunya i de l'Estat espanyol que ha optat per una experiència de pressupost participatiu d'aquesta mena I l'intent posa de manifest el dogal legal que sobre l'autonomia local ha aplicat el govern del PP.

L'experiència és un canvi més radical encara si es té en compte que a Badalona l'anterior consistori, liderat pel conservador Xavier Garcia Albiol, no brillava per donar peu a la participació. De fet, durant quatre anys les reunions entre els veïns dels barris i l'alcalde es feien en bars. Garcia Albiol tenia al·lèrgia, sembla, a les seus de les associacions de veïns.

Un total de set programes han estat seleccionats des de l'Ajuntament per a ser sotmesos, a través d'una votació per Internet, al vistiplau de la ciutadania. Però per explicar què és el que es proposa i com funciona el mecanisme per escollir, l'equip de govern ha programat reunions obertes, una per cada un dels sis districtes de la ciutat. Com si fos una convocatòria militant, els activistes de les organitzacions que donen suport a l'equip de govern han repartit fulls volants al Metro i als mercats convidant els veïns a assistir a la trobada per explicar la proposta als ciutadans dels 34 barris de la ciutat.

En una petita taula, hi ha José Téllez, tinent d'alcalde i regidor de l'àmbit de Badalona democràtica, i també Agnès Roger, regidora responsable de l'àmbit de serveis socials i del districte cinquè. Els dos atenen les preguntes dels badalonins.

De 27 regidors a tota la ciutadania

Amb to pedagògic expliquen que abans els pressupostos els decidien els 27 regidors i que es ara es vol obrir aquesta possibilitat a tota la ciutadania. Per començar s'han seleccionat set projectes: crear una oficina local de l'energia; activitats culturals descentralitzades, que es farien en biblioteques i centres cívics dels barris; destinar diners per campanyes de propaganda i conscienciació per tenir cura de l'espai públic; dedicar fons a programes per promocionar l'envelliment actiu i dinamització dels casals de la gent gran; contractació de més llums de Nadal a les zones comercials; destinar diners a microcrèdits; editar material per a la promoció de la ciutat.

Els regidors acompanyats per un tècnic han dut un power point que els ajuda. Però sobretot es dediquen a escoltar les opinions de la gent. Repeteixen un i un altre cop que totes les instruccions sobre què es vota i com es pot participar es poden trobar a una web sobre los presupuestos.

Téllez puntualitza també que “tots els projectes tenen ja una dotació econòmica establerta des de l'equip de govern, però en funció del suport que rebin de les votacions s'incrementaran els diners que rebin”. Efectivament, els badalonins de més de 16 anys, censat a la ciutat poden votar en aquesta consulta. Un cop dins del web cadascuna de les propostes pot rebre una puntuació, 1 seria gens d'acord i 5 seria molt d'acord. “En funció del que surti s'hi dedicaran més diners augmentant les partides inicials”, puntualitza Téllez. Es pot votar del 12 fins al 24 de gener.

Propostes difícils de realitzar

Però, potser el més significatiu és escolar les preguntes i els dubtes de la gent. Així, un veí pregunta amb insistència si es podrien destinar diners a instal·lar plaques per produir energia solar. La resposta de la taula esgrimeix un argument que es repetirà: “hi ha una llei estatal que penalitza la producció d'energia neta i això fa impossible posar-ho com a proposta”, diu Téllez.

Un altre veí vol saber si es poden destinar els diners a subvencionar llibres escolars. Llavors surt a tomb la promesa incomplida de l'anterior ajuntament presidit de Garcia Albiol. El polític del PP va dir que pagaria els llibres de text a tots els alumnes, cosa que suposava una despesa anual de 4 milions d'euros. Agnès Rotger explica que aquest any s'han destinat a la socialització de llibres 230.000 euros, cosa que multiplica per 8 la dotació del 2015. Comenta que el programa de socialització es realitzen d'acord amb les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPAs) de la ciutat, amb les quals s'ha recuperat la interlocució. I que els fons es donen als centres i no a persones particulars.

Els veïns aprofiten ara per demanar al regidor responsable d'Hisenda, per l'IBI d'aquest any. Téllez indica que l'impost 'ha congelat. I que només fent cas a les peticions del petit comerç s'ha apujat lleument el tribut per a les grans superfícies.

Increment de la despesa social

I és que a Badalona el canvi sembla arribar la vida concreta. I tanmateix, el pressupost augmenta en un 3% els ingressos fins a 156,51 milions. En l'apartat de la despesa, la financera ha baixat un 35% passant de 27 milions de 2015 a 17,5 milions. Aquesta disminució fa en part possible que l'increment de la despesa social sigui del 40%. En aquest àmbit hi ha 500.000 euros per ajuts puntuals en habitatge, salut i alimentació. També es dediquen 700.000 euros a afrontar a la pobresa energètica. Les beques menjador creixen un 300% fins a 2 milions i la teleassistència puja un 49% fins a sumar 413.000 euros.

Especial preocupació mostra l'equip de govern, format per Badalona en Comú, ERC, i ICV-EuiA, en la promoció de l'ocupació. La dotació econòmica per a plans d'ocupació local creix un 20%, amb la qual cosa es pensen crear 581 llocs de treball. En aquest punt Téllez es lamenta que les lleis estatals impedeixen que el municipi, el tercer en habitants de Catalunya, pugui aplicar plans que capgirin la situació actual.

Els veïns segueixen preguntant. Una senyora interroga els regidors sobre la tardança a atendre reclamacions veïnals. I un altre cop surt la legislació estatal “els últims anys s'ha prohibit substituir les jubilacions i al final, o externalitzes o pot ressentir-se el servei”, responen des de la taula. Un altre veí aprofita que en el seguici hi ha un altre regidor, Javier López, per preguntar per les papereres i les faroles del seu barri.

Una hora més tard s'aixeca la sessió Els veïns, pels comentaris de passadís han tastat això de la participació i ja pensen en altres coses en les quals podrien participar.

Etiquetas
stats