Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les entitats de persones sordes reclamen a CiU que no entorpeixi l'atenció a les aules en llengua de signes

Pau Rodríguez

Barcelona —

El col·lectiu de persones sordes a nivell estatal reclama a CiU que no s'oposi a que els estudiants sords d'ensenyaments postobligatoris -batxillerat, formació professional i universitats- tinguin un intèrpret durant totes les seves hores lectives, per poder d'aquesta manera accedir al currículum en llengua de sords catalanas. Arran de la informació publicada per catalunyaplural.cat, que revelava com la formació nacionalista posa traves a una proposta de resolució parlamentària del PSC per garantir una atenció integral en llengua de signes, la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE) ha fet públic el seu malestar envers CiU.

Aquesta setmana es van publicar al Butlletí Oficial de la Generalitat de Catalunya les esmenes que CiU va presentar a la proposta socialista, que recollia les històriques demandes del col·lectiu de sords de Catalunya. Si en elles s'hi demanava que, d'acord amb la legislació vigent, els estudiants sords tenen dret a complear la seva formació en llengua de signes, les esmenes de CiU instaven a fer-ho seguint els actuals programes UNIDISCAT i CREDA, d'atenció a alumnes sords a la universitat i a les escoles i instituts, respectivament. El problema és que, tal com venen denunciant fa anys les associacions de sords, a la pràctica aquests programes només garanteixen la figura de l'intèrpret durant la meitat de les classes.

“El dret a comptar amb intèrprets en l'àmbit educatiu és inqüestionable”, apunta el CNSE, que recorda que no només ho contempla la normativa catalana, sinó també una d'espanyola -llei d'Igualtat d'Oportunitats, No Discriminació i Accesibilitat Universal de Persones amb Discapacitat- i inclús la convenció de drets de persones amb discapacitat de l'ONU. “La comunicació i l'accés a la informació en llengua de signes catalana és una necessitat, no un caprici o una mera opció”, sentencien.

El seu reclam coincideix amb el d'associacions com Difusord o la federació d'entitats catalanes FESOCA, que ja va traslladar el seu rebuig a catalunyaplural.cat per l'entorpiment de les seves demandes. Ara caldrà veure, tanmateix, quin és el curs que segueix la proposta de resolució en la futura votació parlamentària.

Etiquetas
stats