Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Ada Colau impulsa una candidatura àmplia per a les municipals de Barcelona

Ada Colau en una acció durant la campanya de escraches de la PAH / CARMEN SECANELLA

Arturo Puente

Barcelona —

La batalla electoral catalana està centrada en les municipals de Barcelona. Tots els partits apunten les seves apostes sobre l'alcaldia de la capital, una peça cobejada a la qual ningú vol renunciar i que requereix de les millors espases de cada formació. El PSC va llançar el seu repte la tardor passada amb les primàries obertes de les quals va sortir el candidat Jaume Collboni i ERC ahir mateix anunciava la sortida de Portabella, donant pas a primàries entre dos dels seus millors actius, Oriol Amoros i Alfred Bosch.

Però, malgrat l'esforç dels partits tradicionals, un nou actor emergent podria fer malbé les seves aspiracions. Ada Colau, exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, impulsa un projecte ampli per compondre una candidatura que obri un espai de ruptura a l'Ajuntament de Barcelona. El projecte ve forjant-se des de fa mesos i tracta de construir de baix a dalt, agrupant diversos col·lectius i moviments socials. Esperen poder fer una llista ciutadana que reuneixi a més a partits com ICV-EUiA, CUP, Podemos o Procés Constituent.

L'aposta no es tractaria d'una llista conjunta entre partits, segons afirma l'entorn d'Ada Colau. Al contrari, la prioritat del projecte no és un pacte de sigles sinó un procés col·lectiu entre ciutadans a què puguin pujar-se les organitzacions polítiques deixant de banda les sigles. Malgrat l'adhesió que genera la figura d'Ada Colau, ella sempre ha estat reticent als projectes de tall personalista i ha rebutjat més d'una vegada les ofertes concretes de partits.

Algunes de les organitzacions apel·lades ja han mostrat estar obertes a negociar un projecte d'aquest tipus. El cap de llista per ICV-EUiA a l'alcaldia, Ricard Gomà, ha assegurat a twitter que, tot i que encara no hi ha una proposta concreta, la seva formació està oberta a parlar sobre confluència. De fet els ecosocialistes ja van intentar confluir amb organitzacions socials per fer un front d'esquerres. Però, a diferència del proposat per ICV-EUiA, el projecte de Colau vol evitar com sigui la suma de sigles.

Fonts de la CUP saluden l'aparició d'aquest projecte amb alegria. Asseguren que, tot i que no hi ha hagut cap reunió formal, estan d'acord amb la proposta si és “des de la base” per trencar el model Barcelona i deixant de banda les sigles. Una plaforma ciutadana és una cosa que CUP reclama des de les anomenades “Trobades municipalistes” que la formació independentista ha realitzat. En un comunicat, CUP de Barcelona deixa clar que no pot posicionar-se fins que no tingui una proposta concreta i sigui debatuda en assemblea.

La plataforma que està impulsant les negociacions es diu Guanyem Barcelona, encara que és probable que finalment es triï un altre nom. Les converses estan avançades i el projecte es presentarà públicament a finals d'aquest mes. No obstant això, fonts de la plataforma afirmen que el procés està obert i demanen respecte pels “ritmes”.

La irrupció d'aquesta candidatura suposaria un veritable terratrèmol polític a la capital catalana. Una llista de ruptura amb enganxament entre els moviments i organitzacions socials és precisament el que han intentat diversos partits. La batalla per Barcelona està més oberta que mai, amb la irrupció electoral d'ERC a les europees, el desembarcament de Podemos i un alcalde Trias més que tocat després de la mala gestió del desallotjament de Can Vies.

Etiquetas
stats