Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Arrimadas reivindica el catalanisme reformista i acusa Mas de posar en perill l'autogovern

Inés Arrimadas al debat d'investidura al Parlament

elDiario.es Catalunya

Després de tres anys amb un líder de l'oposició simbòlic -l'ERC d'Oriol Junqueras va donar suport al Govern d'Artur Mas des del 2012 i ara està integrada a Junts pel Sí-, el Parlament ha tornat a viure un duel d'alçada entre les dues bancades de la cambra, que ha durat gairebé dues hores. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha instat a Convergència a tornar al catalanisme reformista que Mas, segons el seu parer, ha abandonat.

De tots els motius pels quals els taronges no votaran Mas per ocupar la Generalitat, Arrimadas ha destacat que el fet que el líder de CDC vulgui acabar amb l'autogovern català. “No pot ser president de la Generalitat qui posa en perill el nostre autogovern”, ha asseverat Arrimadas.

Mas, en el seu torn de rèplica, ha valorat que l'autogovern “ja està en perill”, però que no és ell qui el situa al límit, sinó que la “regressió” en les competències autonòmiques ha estat causada pel govern de Mariano Rajoy, el Tribunal Constitucional i l'executiu d'Aznar. “El problema d'ara ja fa anys que s'arrossega. Atenció a on es posa el dit acusador”, ha advertit Mas.

De la mateixa manera que Albert Rivera reivindica el reformisme per intentar accedir a la Moncloa, Inés Arrimadas ha agafat la bandera del “catalanisme reformista” i li ha entregat a Mas. Arrimadas ha recordat al president en funcions que podria haver tingut el suport de Ciutadans en qüestions com el repartiment de dèficit entre les comunitats autònomes, la millora del sistema de finançament o la reclamació d'inversions en infraestructures. No obstant, per Arrimadas, Mas ha renunciat a aquest suport ja que està “instal·lat en la propaganda enlloc de fer política”

Arrimadas ha posat èmfasi en la pèrdua del “seny” perdut de Convergència com a conseqüència d'haver virat cap al sobiranisme, conscient que no tot el partit està d'acord amb la resolució aprovada aquest dilluns al Parlament que no reconeix l'autoritat del Tribunal Constitucional. Arrimadas ha recordat que Convergència ha estat pedra angular de la governabilitat de l'Estat espanyol en el passat, i precisament ha instat a Mas a tornar a aquest camí “reformista”. “Ha renunciat a fer política”, ha criticat Arrimadas, que ha acusat a Mas de “mentir” sobre la independència. Arrimadas també ha posat el dit a la nafra recordant que Mas és un “home d'ordre”, motiu pel qual “no cola la crida a la desobediència i a la insurrecció”.

La líder dels taronges ha acusat Artur Mas de ser “dur amb els dèbils i dèbils amb els durs”. Mas, igual que aquest dilluns durant el discurs d'investidura, s'ha posat el vestit roig per replicar la líder dels taronges. “Ens hem enfrontat a tots els grans poders”, ha afirmat Mas, que fins i tot a inclòs “una bona part de l'ibex35 i tots els grans poders periodístics de Madrid i molts de Catalunya” en aquesta llista, a més del govern espanyol i el Constitucional.

“No cola que vostè vagi d'anti grans empreses i de defensor dels drets dels pobres”, ha replicat Arrimadas, que ha afegit un epíleg sobre la relació entre periodisme i poder a Catalunya. “Millor no parlem dels mitjans de comunicació catalans perquè hi ha cuantioses subvencions als mitjans privats. Segur que és per fomentar el català que vostè [a Mas] ha donat recentment 8 milions als mitjans privats”, ha ironitzat Arrimadas.

“No em digui que ens hem dedicat a ser dèbils amb els durs, ens hem enfrontat amb tothom i no de boquilla, no de paraula ni a base de fer discursets, sinó en el moment de les decisions”, ha replicat Mas, que ha reivindicat l'incompliment dels límits de dèficit del govern català a la seva “sensibilitat social”. Unes explicacions que no han convençut Arrimadas, que ha acusat Mas de falta de “credibilitat”, “mala gestió”, incapacitat per lluitar contra la corrupció, fomentar la divisió entre els catalans i refugiar-se en el “victimisme”.

Etiquetas
stats