Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Artur Mas fixa la postura de Convergència als pressupostos: no a apujar impostos per revertir les retallades

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas

Oriol Solé Altimira

Ja no presideix el Govern, però Artur Mas segueix liderant Convergència -ara refundada en Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat). I com a cap del partit s'ha expressat aquest dimarts sobre els pressupostos del 2017 del Govern que es debatran aquesta tardor. Mas ha rebutjat apujar impostos ja sigui per revertir les retallades o amb l'objectiu de completar les estructures d'Estat per una hipotètica Catalunya independent. A més, ha llançat un avís a la CUP: “No podem convertir els pressupostos en una batalla ideològica”.

Mas expressa així com a tesi oficial de l'antiga Convergència la postura dels seus sectors més conservadors, que veuen en un suposat gir a l'esquerra de la formació una de les causes de les successives debacles electorals que acumula el partit. “Els impostos ja s'han incrementat i no podem convertir Catalunya en un país d'hiperpressió fiscal”, ha asseverat l'expresident.

Amb tot, Mas ha obviat que, per exemple, en el tram autonòmic de l'IRPF, Catalunya manté una pressió fiscal més baixa que la mitjana de comunitats autònomes per les rendes superiors a 100.000 euros. Per contra, les rendes catalanes més baixes sí que pateixen una pressió fiscal dos punts més alta que la mitjana autonòmica. Precisament la negativa de Convergència a fer més progressiu l'IRPF va ser un dels motius que van motivar el 'no' de la CUP als comptes del 2016. El debat sobre el sistema fiscal també va provocar divisions públiques entre Convergència i Esquerra.

Preguntada sobre les paraules de Mas, la consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté, ha evitat donar la raó a l'expresident però ha avisat que els comptes seran “molt similars” a les que va tombar la CUP, que no incloïen canvis fiscals progressius de calat. “El que ens agradaria és poder baixar la pressió fiscal sobre les rendes més baixes”, ha dit Munté, més com a desig que com a mesura a prendre.

La CUP, que segueix sent el soci prioritari del Govern pels comptes del 2017, ha estat objecte dels atacs de l'expresident. “Per què hem de pujar més impostos, perquè a la CUP se li ha passat pel cap que cal pujar els impostos? Doncs la meva resposta i la del partit que jo represento és no”, ha tancat Mas.

El líder del PDECat ha reconegut que amb el pressupost actual “no es podran revertir” totes les retallades del seu govern. “El que es pot assegurar és que no n'hi haurà més i algunes es podran anar revertint amb el pas del temps”, ha matisat.

Etiquetas
stats