Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Badalona detecta un altre suposat frau de FCC en la recollida d'escombraries de 12,8 milions

Camió de recollida d'escombraries a Barcelona

elDiario.es Catalunya

L'Ajuntament de Badalona ha anunciat aquest dilluns que portarà a la Fiscalia un suposat frau de l'empresa adjudicatària Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) al Consistori en el servei de neteja viària i recollida d'escombraries. La presumpta irregularitat va ser detectada gràcies a una auditoria encarregada per l'ajuntament, que la situa entre maig de 2010 i desembre de 2015 i la xifra en fins a 12,8 milions d'euros.

Segons l'informe, FCC podria haver incorregut en elevats sobrecostos deliberats, alhora que incomplia algunes de les tasques assignades per contracte. La denúncia efectuada per Badalona és la segona que es produeix en una gran ciutat catalana contra l'empresa, després que dijous passat l'ajuntament de Barcelona fes una denúncia semblant, arran d'una investigació del diari El País.

No obstant això, el modus operandi denunciat a les dues ciutats té diferències. Mentre que a Barcelona la principal irregularitat denunciada es basa en una desviació d'uns tipus d'escombraries a destins no adequats per evitar passar uns topalls de les tarifes, a Badalona el gruix de la denúncia és perquè l'empresa hauria facturat serveis no prestats o no contractats per valor de 12,8 milions d'euros.

L'informe, que desglossa la xifra, conclou que FCC suposadament va defraudar 4,5 milions d'euros amb elements facturats sense conformitat amb les condicions; 3,5 milions registrant costos de serveis que no es van prestar; 2,8 milions infradimensionant el servei de recollida de residus; 1,6 milions incrementant preus i 349.700 euros en una doble imputació de costos.

El regidor d'Espai Públic i Mobilitat, Francesc Duran, no ha dubtat a carregar contra l'anterior govern municipal perquè considera que “tot això s'hagués pogut evitar en l'anterior mandat amb una dotació de recursos humans adequada a l'Àrea d'Espais Públics i Mobilitat per garantir l'aplicació dels mecanismes de control que preveu el mateix contracte”.

Auditoria del servei

Per la seva banda, l'alcaldessa, Dolors Sabater, ha explicat que l'auditoria es va encarregar al creure necessari des d'un primer moment el control dels grans serveis contractats per l'Ajuntament. En concret, l'estudi es va centrar en el contracte més costós, el de la neteja de viària i recollida de residus, que “també és un dels serveis més sensibles de cada a la ciutadania”, segons l'alcaldessa.

El servei de neteja viària i recollida de residus representa el 14,4% del pressupost total de la ciutat, el que en 2016 es va traduir en 22,55 milions d'euros, 12,4 per neteja i 10,15 per recollida. Les dues xifres són el preu més alt pagat mai per la ciutat en aquests serveis.

Etiquetas
stats