Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona en Comú proposa Xavier Domènech i Marta Sibina com a candidats al Congrés

Xavier Domènech amb el primer tinent d'alcalde Gerardo Pisarello

Arturo Puente

Barcelona en Comú ha proposat a la resta de partits els noms de Xavier Domènech i Marta Sibina per encapçalar la llista que impulsen per a les generals. Segons ha pogut saber CatalunyaPlural.cat per fonts coneixedores de les negociacions, aquestes dues persones ja estan treballant en un grup de treball més ampli, i la formació de Colau hauria fet la proposta en el marc dels contactes a múltiples bandes que s'estan realitzant amb la resta d'actors amb els quals es pretén confluir, com Podem, ICV o EUiA.

Els dos candidats, que segons la proposta de Barcelona en Comú i Procés Constituent ocuparien el número u i dos de la llista, són valorats per part de Podem, ICV i EUiA, tot i que les negociacions continuen durant aquesta setmana i les formacions encara no s'han posicionat. Per part d'ICV pretenen proposar com a candidat al seu coordinador general, Joan Herrera, una persona que, a priori, podria crear recels a Barcelona en Comú. Per la seva banda, EUiA ha elegit com a candidat al congrés l'exdiputat Joan Mena, tot i que les bases del partit es troben durant aquesta setmana decidint si donaran suport al Podem de Pablo Iglesias o la IU d'Alberto Garzón, organització que fins ara havia estat el seu referent estatal.

El nom que de moment ha adoptat el projecte de confluència catalana per a les generals és “En Comú”, el mateix de les municipals, una fórmula a la qual se li podria afegir “Catalunya”. Tant el web de la formació com diferents comptes en xarxes socials han estat registrades en els últims dies per part de l'equip de comunicació de Barcelona en Comú. El proper diumenge 25 d'octubre, la confluència municipalista ha organitzat un acte a l'Estació del Nord, destinat a “fer una crida als actors socials per tirar a caminar el projecte per al Congrés”, segons fonts de l'organització, on hi seran presents Domènech i Sibina.

A més d'aquests dos, un tercer nom que crea consens és el de Jaume Asens, actual tercer tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona. Asens pertany tant a Barcelona en Comú com a Podem i ha sonat freqüentment com a possible candidat. En una situació semblant es troba Raimundo Viejo, regidor de l'Ajuntament i també membre de Podem, qui hauria traslladat la seva disposició per acudir al Congrés.

La candidatura que impulsa En Comú està encara verda, però tant fonts pròximes a Barcelona en Comú com de Procés Constituent i Podem confirmen l'existència dels noms de Domènech i Sibina sobre la taula per liderar el projecte. Tots dos responen a un perfil ciutadanista, un dels requisits de la candidatura aprovats pel plenari de Barcelona en Comú divendres passat, i tots dos participaran en l'acte en l'Estació del Nord.

Serà el dimarts 27 quan Barcelona en Comú presenti en un plenari els contactes que han tingut fins ara amb les diferents organitzacions, i quan està previst que es presentin a aquestes dues persones com a pilars forts del projecte, sempre que les negociacions segueixin com fins ara. La militància de Barcelona en comú decidirà llavors si es avalen els passos fets fins al moment.

Xavier Domènech és l'actual comissionat de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Barcelona, tasca que compagina amb la docència d'Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. Domènech va ser un dels impulsors del projecte que va portar a Colau a l'alcaldia de Barcelona, i va sonar amb força com a possible candidat de Catalunya Sí que es Pot, encara que va preferir declinar per centrar-se en la seva tasca professional.

Per la seva banda, Marta Sibina és coeditora de la revista CafèambLlet junt amb la seva parella, Albano Dante, diputat de CSQEP, i activista contra la corrupció sanitària. Ha participat activament en espais com Procés Constituent i també es va implicar en algunes àrees de treball durant el llançament de Barcelona en Comú.

Etiquetas
stats