Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona reclama el dret a decidir entre Monarquia i República

Jordi Molina

Barcelona —

Si depengués de la correlació de forces de l’Ajuntament de Barcelona, la ciutat convocaria un referèndum per decidir entre Monarquia i República. De moment, però, la proposta presentada per ICV-EUiA –amb els vots favorables de PSC, UpB, l’abstenció de CiU i la negativa del PP— haurà de passar pel filtre de l’Estat i, com és fàcil de preveure, no prosperarà. Amb aquesta jugada, però, la coalició ecosocialista escenifica les resistències que genera a la capital catalana la forma d’Estat i demana, formalment, el dret a decidir dels barcelonins, també, sobre aquesta qüestió.

El debat no s’ha celebrat en una data casual, sinó en la vigília de la proclamació de Felip VI com a nou Rei de l’Estat. Una coronació que, fins ara, havia tingut diverses esmenes, però cap com la d’una institució com el consistori barceloní. Un nou i oficial argument que pot erosionar la bombolla de triomfalisme que demà envairà les cambres de l’Estat, on malgrat l’abstenció d’avui, no hi faltarà l’alcalde Xavier Trias, en un moment en què altres formacions d’arrel estatal, com el Grup de l’Izquierda Plural, ja han advertit que no hi aniran.

La comissió de Presidència celebrada aquest matí de dimecres, doncs, ha servit també per empènyer al PSC a fer un pas endavant en una qüestió que, com a CiU, els és incòmoda. I és que la federació socialista de Barcelona s’havia desmarcat de la posició oficial i calia comprovar fins a quin punt connectarien la seva essència republicana amb una política de fets consumats. El seu vot favorable ratifica aquesta puntual coherència, homologable a la que ha mostrat CiU, que s’ha abstingut, de la mateixa manera que ho va fer fa unes setmanes al Congrés dels diputats.

El president d’ICV-EUiA al Consistori, Ricard Gomà, ha assegurat que “l’abdicació i l’automatisme dinàstic poden ser constitucionals, però queden lluny de la lògica democràtica i presenten greus dèficits de legitimitat”. L’artífex de la proposició d’avui ha recordat que “ningú menor de 54 anys no va poder votar la Constitució”, i ha considerat que la renúncia de Joan Carles I “obre una finestra d’oportunitat” per impulsar “una dinàmica de procés constituent, de canvi constitucional” inexcusable.

De la seva banda, el regidor del grup socialista, David Escudé, que fa uns dies havia participat en l’acte republicà a celebrat a Cotxeres de Sants, ha explicat que la societat ja és prou madura com per abordar aquest debat. En les files independentistes, no s’ha deixat passar l’ocasió per posar sobre la taula el procés obert a Catalunya. El regidor d'UpB –on s'integra ERC—, Joan Laporta ha donat suport a la proposta escosocialista tot recordat: “Desitgem tota la salut democràtica als espanyols, fet que ajudarà en les relacions internacionals del futur Estat català”.

Malgrat els dubtes que hi havia en relació al sentit del vot de CiU, els convergent, a diferència d’altres qüestions que afecten directament a la ciutat, han deixat sols els populars. El tinent d’alcalde, Jaume Ciurana, però, no ha entrat en valorar la forma d’estat i s’ha centrat en el procés: “Tot passa pel nostre dret a decidir”. En canvi, des del PP, la regidora Àngels Esteller ha titllat la proposta ecosocialista d’“oportunisme polític”.

Trias rebutja alterar el curs de la reforma del Paral·lel

A l’ombra del debat sobre la corona, s’hi ha amagat aquest matí la negativa, per part del govern de Trias, de reobrir el procés ciutadà sobre el Pla Paral·lel. Quan falta només un dia perquè la Plataforma Veïnal Aturem el Pla Paral·lel es presenti en societat –demà a la plaça dels Ocellets del barri del Poble-sec 19h–, ICV-EUiA ha demanat que es posi la lupa en els efectes adversos que pot tenir l’impuls d’aquesta reforma, liderada pel govern municipal de la mà de la Fundació El Molino (FEM).

El text demana realitzar, entre setembre i desembre de 2014, un procés participatiu reglat sobre la reforma de l’Avinguda Paral·lel amb les diferents entitats i veïns i veïnes dels barris del Raval, Poble-sec i Sant Antoni, que la memòria participativa d’aquest procés s’incorpori a l’expedient i que, immediatament, s’aturi l’execució de les obres de remodelació. Davant d’aquesta demanda, el govern de la ciutat ha recordat que ja està en contacte amb les entitats i ha posat en valor el procés participatiu que s’ha fet, el mateix que la plataforma que veurà la llum demà titlla de “fantasma”.

Etiquetas
stats