Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona no té por  

Milers de persones, amb les autoritats a primera fila, en el minut de silenci de plaça Catalunya

Yeray S. Iborra / Arturo Puente

Unitat contra els atacs terroristes a la plaça de Catalunya. Les màximes autoritats polítiques i milers de ciutadans han guardat aquest migdia un minut de silenci pels atemptats d'aquest dijous, trencat amb crits de “no tenim por”. Aquesta ha estat la frase amb què la ciutat ha volgut mostrar el seu estat d'ànim al món, amb una multitudinària concentració que la policia ha xifrat en 100.000 persones.

La Rambla i la zona del centre de Barcelona intentaven aquest divendres a primera hora, recuperar la normalitat després dels greus successos d’ahir, encara que a la ciutat es feia de dia amb molts punts molt més buits del que és habitual. Segons avançava el matí, la Rambla s’anava omplint de vianants.

Al lloc on la furgoneta va acabar el seu macabre recorregut, sobre el mosaic de Joan Miró que adorna el carrer, ciutadans anònims han improvisat una discreta ofrena floral i d'espelmes.

Les autoritats, Felip VI, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, han arribat juntes a la plaça de Catalunya quan faltaven pocs minuts per a les 12. Així, han ofert la primera imatge d'unitat des què es van conèixer els atemptats.

Dijous, Carles Puigdemont va presidir un gabinet de crisi al costat de l'alcaldessa de Barcelona, Mossos d'Esquadra i el delegat del Govern a Catalunya i, hores més tard, Rajoy va fer el mateix amb un altre gabinet que no incloïa cap responsable de la Generalitat. No hi va haver, per tant, foto conjunta. No obstant això, fonts del departament d'Interior sí expliquen que hi va haver coordinació amb el Ministeri de l'Interior i amb Moncloa des del primer moment.

Aquest divendres ha arribat finalment la imatge de l'operatiu conjunt, que Rajoy ha presidit a les 13:15 a la seu de la conselleria d'Interior i al qual ha assistit una màxima representació per part de la Generalitat, encapçalada per Puigdemont.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha remuntat les Rambles per un dels seus carrils destinats als vehicles -tallat aquest divendres per l'atac terrorista d'ahir- no sense dificultats: l'alcaldessa i el seu Govern, vestits de negre, han estat acompanyats per una llarga cua de persones que s'han anat sumant al seu pas i que han llançat missatges de suport als dirigents i en record de les víctimes.

No han estat les que seguien a Colau les úniques persones que aquest divendres han tornat a les Rambles. Aquest matí de ressaca després de la tragèdia, molts barcelonins han intentat recuperar la normalitat amb escenes quotidianes. Alguns comerços s'han obert a la Rambla, tot i que no a ple rendiment.

Aquest ha estat el cas d'una de les gelateries del centre del passeig, que ha aixecat la persiana, però només per a netejar. “Les companyes que estaven ahir estan espantades, i avui no vindran”, ha relatat una de les treballadores, Carla. “Igualment, els que no vam estar volíem fer acte de presència avui, que es vegi que no tenim por”, ha recalcat.

Els treballadors i veïns han tornat a barrejar-se al centre de Barcelona amb turistes vinguts de tot el món. “No hem dubtat en cap moment en venir i passejar per aquí per mostrar la nostra solidaritat”, ha explicat a aquest mitjà Andrew, en veu baixa per no interrompre una de les moltes entrevistes a la televisió que aquest matí de divendres es succeïen al passeig barceloní .

“Esteu bé?”. Un missatge de text del seu fill va alertar aquest dijous a Andrew i Angela del que havia passat a la Rambla. El jove ho havia vist per la televisió. Els seus pares, una parella anglesa que havia vingut per primera vegada de vacances a Barcelona, tot just acabava d’aterrar al matí a la capital catalana i s'havien dirigit directament al seu hotel, el Gaudí. Els crits els van enxampar desfent les maletes. Aquest divendres han tornat a sentir crits, però aquesta vegada de repulsa a la violència; Andrew i Angela han assistit a la concentració a la plaça de Catalunya. “Estem amb els barcelonins avui”.

Etiquetas
stats