Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CSQEP donarà més visibilitat a Podem després de l'amenaça d'Albano Dante de trencar el grup

Albano Dante, Joan Coscubiela i Lluís Rabell

Arturo Puente

Que la convivència entre els diputats de Podem, ICV, EUiA i independents en el grup de CSQEP havia provocat friccions en els escassos 4 mesos de legislatura era un assumpte conegut, però no que els problemes arribaven al punt de posar en risc la supervivència de la aliança. Aquest dimarts el portaveu del grup parlamentari, Joan Coscubiela, ha anunciat en roda de premsa que la formació repartirà els temps i els torns d'intervenció parlamentària per mostrar la “pluralitat interna” del grup, després que el número u de Podem, Albano Dante Fachin, amenacés de trencar el grup.

La crisi interna s'havia obert en els últims dies, segons va revelar aquest dimarts el diari Ara, quan per canals privats es va difondre entre les bases de Podem un document que deia parlar en nom dels diputats del partit i en el qual es considera “intolerable ”el repartiment de càrrecs i temps. Segons entenia el signant del text, en l'organització del grup es primava el paper d'ICV, el que significa la “pràctica desaparició dels diputats de Podem del mapa polític català”.

Fonts de Podem atribueixen el document al diputat de Podem, Albano Dante Fachin, i en desvinculen la resta de representants, que no apareixen com a signants. En el document s'arriba a amenaçar amb trencar el grup si no es reverteix la situació d'inferioritat, i es posa com a termini dijous que ve. Al text l'acompanya un annex en el qual figuren les principals reclamacions. Per exemple, que Coscubiela i Dante passin a ser co-portaveus (ara són portaveu i portaveu adjunt, respectivament). També s'insta que les funcions i intervencions parlamentàries es reparteixin en un percentatge igual per ICV i per Podem, o crear un registre de peticions de premsa per garantir que no hi ha més temps per a un partit que per a l'altre.

L'autor també explica una reunió mantinguda amb el president del grup, Lluís Rabell, el portaveu, Joan Coscubiela, i el secretari general d'EUiA, Joan Josep Nuet, en la qual hauria enumerat les seves queixes rebent d'aquests una negativa. Segons expliquen fonts de la formació, Dante hauria difós el document en xarxes socials privades on participen les bases del partit, des d'on es va filtrar posteriorment.

Més visibilitat per Podem

El portaveu del grup parlamentari, Joan Coscubiela, ha comparegut aquest dimarts en una roda de premsa on ha descartat el risc de ruptura assegurant que el seu és un grup “amb molta salut interna” tot i que encara han de fer “ajustos”. Segons ha considerat, “aquestes coses poden sorgir en tots els grups i formen part d'una certa normalitat”. Malgrat això, Coscubiela ha recordat que fins ara la baixa activitat parlamentària pel bloqueig de la investidura no els ha permès donar visibilitat als diferents diputats del seu grup, i ha assegurat que a partir d'ara en les intervencions parlamentàries es comprovarà la pluralitat interna de Catalunya Sí que es Pot.

“En aquest faristol em veuran tant a mi com a Lluís Rabell com al company Albano Dante”, ha assegurat el portaveu. Aquesta decisió, que Coscubiela ha assegurat ser anterior a l'aparició de les demandes de Podem, és una de les que figura en el document de queixes difós, i fonts del grup asseguren que ha estat presa aquest mateix dimarts, un cop les queixes han saltat a la premsa.

L'aparició del document “Operación luz morada” és la tercera crisi interna que viu el grup des de les eleccions del 27-S. La primera va tenir lloc després de la dimissió del diputat per Tarragona Gerard Bargalló pel suposat cobrament fraudulent d'una prestació per desocupació. La segona de les crisis es va produir durant el ple del 9 de novembre, quan el diputat d'Podem, Joan Giner, va denunciar haver rebut amenaces d'expulsió del grup si s'abstenia respecte a la resolució independentista.

Fonts pròximes s'enquadren aquest capítol en les futures primàries per elegir els càrrecs que compondran la nova assemblea ciutadana i secretaria general de Podem, que podria celebrar-se entre els pròxims març i abril. Segons expliquen en l'entorn del partit morat, Fachin tindria interès en presentar-se com a candidat. CatalunyaPlural ha intentat sense èxit contactar amb el diputat durant aquest dimarts, de manera que no s'ha pogut conèixer la seva versió dels fets.

Consulta el document enviat per Dante a les bases de Podem:

Etiquetas
stats